Ursula Ida Lapp oslavila 90. narozeniny

Datum 20.07.2020

Ursula Ida Lapp spolu se svým manželem Oskarem Lappem vytvořila s odvahou, vizí a neuvěřitelnou tvůrčí silou světově proslulou společnost. Společnost LAPP se stala lídrem na světovém trhu integrovaných spojovacích systémů. Úspěšná podnikatelka oslavila své 90. narozeniny ve Stuttgartu 30. května 2020.

Moje maminka je dodnes srdcem naší společnosti. Ovlivňovala nás svou nesmírnou energií a nadšením pro společnost a její zaměstnance. Je to náš skvělý vzor,“ zdůrazňuje její syn Andreas Lapp, předseda představenstva společnosti Lapp Holding AG.

Velká narozeninová oslava na její počest byla kvůli koronavirové krizi zrušena. „Bohužel můžeme oslavit narozeniny naší maminky pouze v úzkém rodinném kruhu – ale samozřejmě s narozeninovým dortem a serenádou,“ lituje Andreas Lapp.

Úspěšný příběh LAPP začal koncem padesátých let. Manžel Ursuly Idy Lapp Oskar Lapp (1921-1987) byl skvělým vynálezcem. Na konci padesátých let vyvinul první průmyslově vyráběný připojovací a ovládací kabel, který způsobil revoluci ve spojovací technologii. Dříve byly všechny vodiče v kabelech černé nebo šedé a pro elektrikáře bylo obtížné vodiče na příslušných koncích při jejich připojení správně přiřadit. To vyžadovalo pracný proces známý jako prozvonění. Kromě toho měly kabely velké průřezy a nebyly příliš flexibilní. Oskar Lapp vynalezl kabel s barevnými vodiči s výrazně menšími průměry. Zrodil se první průmyslově vyráběný připojovací a ovládací kabel a značka ÖLFLEX®. Tato značka je dodnes synonymem pro obzvláště olejům odolné a flexibilní ovládací kabely.

V roce 1959 založili manželé Lappovi s pomocí bankovní půjčky 50 000 marek svou společnost. Protože Oskar Lapp byl stále zaměstnán v jiné společnosti, Ursula Ida Lapp se zapsala do obchodního rejstříku jako zakladatelka společnosti. Název společnosti byl vytvořen u kuchyňského stolu: U.I. Lapp KG, kde U.I. znamená Ursula Ida. Podobně jako Start-upy dnes, provozovali Lappovi své podnikání z garáže svého domu ve Stuttgartu-Vaihingenu. Oskar Lapp si vzal na starost prodej, Ursula Ida Lapp se starala o účetnictví, objednávky, reklamu a také se starala o malé děti. Často s vozíkem jezdila do skladu, aby vyzvedla kabely vyrobené na objednávku a posílala je rovnou zákazníkům. Ursula Ida Lapp stála po boku svého muže v mužském průmyslovém světě. ÖLFLEX® byl správný produkt ve správný čas. Manželé Lappovi stanovili standardy kvality, které jsou při výrobě kabelů po celém světě stále platné. Nabízeli dokonce hotové kabelové svazky s až 130 barevnými vodiči. Poptávka byla obrovská.

Již v roce 1963 byla otevřena první vlastní továrna na výrobu kabelů ÖLFLEX®. V roce 1965 bylo sídlo společnosti přesunuto z rodinného domu ve Stuttgartu-Vaihingenu do Schulze-Delitzsch-Strasse, kde společnost sídlí dodnes. Když Oskar Lapp v roce 1987 zemřel, převzala vedení společnosti Ursula Ida Lapp a její synové Siegbert a Andreas. Proces internacionalizace pokračoval. Ve východní Evropě, Asii, Africe a nedávno také v Austrálii byly otevřeny nové pobočky.

Dnes je LAPP jedním z předních dodavatelů integrovaných řešení a značkových produktů v oblasti kabelové a spojovací technologie. Portfolio společnosti zahrnuje standardní a vysoce flexibilní kabely, průmyslové konektory a připojovací techniku, individuální systémová řešení, automatizační technologie a robotická řešení pro inteligentní továrnu budoucnosti, jakož i technické příslušenství. Hlavním trhem společnosti LAPP je strojírenství. Dalšími klíčovými trhy jsou potravinářský průmysl, energetika a mobilita. Společnost LAPP zůstala v nepřetržitém rodinném vlastnictví od svého založení v roce 1959. V obchodním roce 2018/19 dosáhla konsolidovaného obratu ve výši 1 222 milionů EUR. LAPP v současné době zaměstnává na celém světě přibližně 4 650 lidí, má 18 výrobních závodů a 44 prodejních společností. Spolupracuje také s přibližně 100 zahraničními zastoupeními.

Ursula Ida Lapp je ve společnosti stále aktivní. Je čestnou předsedkyní dozorčí rady a je přítomna na významných firemních akcích. Již na konci 90. let předala každodenní obchodní operace svým synům Siegbertovi a Andreasovi. Dnes je Andreas Lapp předsedou představenstva globální holdingové společnosti Lapp Holding AG a jeho bratr Siegbert E. Lapp předsedou dozorčí rady. Také dva vnuci již převzali odpovědnost ve společnosti. Vnuk Matthias Lapp převzal v roce 2017 funkci generálního ředitele pro evropský region, včetně Jižní Ameriky, Afriky a Středního východu. Vnuk Alexander Lapp odpovídá za digitalizaci a elektronické obchodování v holdingové společnosti. Životní přání Ursuly Idy Lapp se naplnilo: společnost měla zůstat v rodinném vlastnictví – třetí generace měla také pokračovat v tom, co vybudovala.

Ursula Ida Lapp byla vždy příkladem toho, co dnes charakterizuje firemní kulturu: hodnoty orientované na zákazníka, rodinné hodnoty, inovace a orientace na úspěch. Udržitelné jednání a odpovědnost za zaměstnance jsou vždy středem pozornosti. Ursula Ida Lapp ví z vlastní zkušenosti, jak důležité je skloubit rodinu a povolání. Společnost U.I. Lapp GmbH získala tak cenu za svou osobně orientovanou personální práci, protože LAPP podporuje zaměstnance ve všech fázích života při skloubení pracovního a rodinného života, například flexibilní pracovní dobou a vyměnitelnými směnami. LAPP také podporuje zaměstnance při hledání míst pro péči o děti nebo nabídek péče, jakož i četnými zdravotními programy. Z tohoto důvodu Spolkové ministerstvo pro rodinu, seniory, ženy a mládež označilo LAPP za nejvíce family-friendly firmu v Německu.

Také mimo společnost je společenská a kulturní angažovanost pro Ursulu Idu Lapp stále srdeční záležitostí. Vedle velkorysých darů pro instituce ve Stuttgartu a jeho okolí, ale také v Indii, iniciovala Ursula Ida a její synové v roce 1992 založení nadace Oskara Lappa. Byla založena na počest jejího manžela Oskara Lappa, který zemřel na srdeční infarkt. Tato nadace podporuje mladé vědce v oblasti kardiovaskulárního výzkumu. Cena Oskara Lappa za výzkum, dotovaná 12 000 EUR, se uděluje každoročně. Každé dva roky se také uděluje stipendium Oskara Lappa na materiální prostředky až do výše 20 000 EUR. Rovněž realizace komunitního centra v Möhringenu byla možná pouze díky velkorysému daru 600 000 EUR. Ursula Ida Lapp se také čtyři roky angažovala v krajském parlamentu.

Její vnuk Matthias Lapp shrnuje, jak moc Ursula Ida Lapp formovala společnost. “Naše babička – to je naše společnost.” Ursula Ida Lapp získala za své podnikatelské úspěchy a sociální angažovanost řadu ocenění, včetně Spolkového záslužného kříže a Badensko-Württemberské medaile za ekonomii.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář