Ohřev a chlazení agresivních lázní nově řeší speciální výměníky

Datum 28.07.2020

Nové ponorné deskové polštářové výměníky tepla díky fluoropolymerovému povlaku odolají i agresivním kyselým nebo alkalickým lázním při zachování vysoké účinnosti a malé zástavby.

Jak ochladit nebo ohřát agresivní kyselou nebo alkalickou lázeň tak, aby účinnost přenosu tepla či chladu zůstala dlouhodobě na vysoké úrovni? S tím se potýkají provozy zaměřené na moření, fosfátování, odlakování, pasivace, zinkování nebo niklování. Řešení přinášejí nové ponorné deskové polštářové výměníky tepla s unikátním fluoropolymerovým povlakem od firmy Mazurczak, kterou v Česku zastupuje společnost HENNLICH.

V agresivních chemických lázních běžně dochází ke krystalizaci a ulpívání zbytků procesních látek, tzv. inkrustaci. Ta bývá vždy velkým problémem zejména pro topná tělesa, chlazení a další instrumentace.

„U našich výměníků tepla je díky speciálnímu fluoropolymerovému povlaku inkrustace snížena na minimum“, vysvětluje Roman Picura, produktový manažer pro průmyslové ohřevy společnosti HENNLICH.

Speciální fluoropolymerový povlak na výměnících dlouhodobě vyvíjela a testovala společnost Mazurczak Thermoprozesse, která výměníky vyrábí. Povlak je chemicky odolný vůči velmi agresivním alkalickým i kyselým lázním. Je antiadhezivní a velmi hladký.

„Byl zároveň navržen tak, aby stále umožňoval efektivní přenos tepelné energie z výměníku na procesní lázeň. Tato fluoropolymerová vrstva je nanášena několika-stupňovým povlakovacím procesem. Finální povlak je následně podroben stoprocentnímu testu,“ upřesňuje Roman Picura.

 

Proč se ponorné deskové polštářové výměníky využívají?

Ponorné deskové výměníky s „polštářovou“ strukturou již nějakou dobu existují a jsou v průmyslu poměrně hojně využívané. Jejich předností je, že jsou velmi tenké a mají vysokou účinnost předávání tepla.

„V podstatě veškerá tepelná energie je v krátkém čase odvedena do lázně a z výměníku vystupuje už jen médium o procesní teplotě. Díky tomu dosahujeme rychlého ohřevu či chlazení při velmi malém využití zástavbového prostoru. Šetříme tak místo v nádrži, spotřebu materiálu i náklady na výrobu,“ vysvětluje Roman Picura.

 

Kde nelze použít deskové, nastupují spirálové výměníky

Spirálové výměníky nejsou principiálně nijak výjimečné. Byly navrženy pro ty aplikace, kde není z nějakého důvodu možné použít povlakované deskové výměníky.

„Důvodem může být chemická odolnost, potřebný výkon, mechanická ochrana a podobně. Jinak mají použití velmi obdobné deskovým výměníkům. Jejich výhodou je zejména kompaktnost, manipulovatelnost a široké použití,“ doplňuje Roman Picura.

 

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář