Elektrické Porsche Taycan se bude vyrábět efektivněji

Datum 31.07.2020

Během necelých 5 měsíců dokázala společnost Siemens nainstalovat veškeré komponenty dopravníkové technologie pro finální montáž prvního, plně elektrického automobilu Porsche Taycan. Společnost Siemens v porovnání s obdobnými projekty zkrátila dobu od instalace po výrobu prvního vozidla na polovinu. 

Díky efektivnímu řízení projektu bylo možné linku postavit souběžně s ostatními aktivitami závodu a za provozu výroby sportovních automobilů. Celý proces finální montáže byl realizován na základě inženýrské platformy Siemens TIA Portal (Totally Integrated Automation Portal). Tento proces je plně automatizován řídicími systémy Simatic a vybaven pohony společnosti Siemens.

Pro dosažení maximální flexibility, výrobce sportovních vozů zvolil tzv. „Flexi-Line“ – automaticky řízená vozidla (AGV) vybavená technologiemi Siemens, která převážejí karoserie automobilů z jednoho výrobního pracoviště na druhé. Provozní cykly je tak možné přizpůsobit aktuálním potřebám – např. zastavit AGV pro výkon automatizovaného úkonu a poté jej rozjet na další pracoviště.

Řešení dopravníků od společnosti Siemens propojuje jednotlivá pracoviště a zajišťují přepravu karoserií. Součástí řešení je kromě automaticky řízených vozidel i dopravník dveří a EMS (z angl. Electric monorail system) s robustními naklápěcími rameny, jež výrazně zlepšují ergonomii pracoviště – karoserie se mohou otáčet o 110 stupňů v obou směrech a zaměstnanci tak mají bezproblémový přístup k vozidlu ze všech stran.

Vzhledem k několika stavebním omezením byla výrobní linka finální montáže postavena vertikálně v několika úrovních. 

Sportovní automobily Porsche Taycan se vyrábějí v Německu, v mateřském závodě Stuttgart – Zuffenhausen. 
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář