Ingenuity dobije své baterie za letu

Datum 26.08.2020

Vrtulník Ingenuity, který má zkoumat Mars, byl konečně poprvé aktivován na dálku při své cestě na cestě k Marsu. NASA ve vesmíru poprvé na dálku aktivovala nabití jejich šest lithium-iontových baterií  už 7. srpna. Helikoptéra je aktuálně uložena ve spodní části roveru Perseverance a je na cestě k rudé planetě, kam má dorazit v únoru příštího roku. Pokud vše půjde podle plánu, přesný datum přistání má být 18. února 2021.

Pro americkou agenturu pro letectví a vesmír to byl obrovský mezník. Nabíjení baterií trvalo osm hodin, během nichž NASA testovala a analyzovala jejich výkon. Podle prohlášení byly baterie nabity pouze na 35 % své maximální úrovně, aby se udržel jejich optimální stav.

“To, že jsme dokázali vrtulník zapnout a částečně nabít baterie, ukazuje, že jsme přežili spuštění, a že zatím dokážeme zvládnout drsné prostředí meziplanetárního prostoru,” uvedl ve svém prohlášení MiMi Aung, projektový manažer Ingenuity Mars Helicopter.

“Čeká nás ještě několik průkopnických kroků, než se můžeme pokusit o první experimentální letovou zkoušku na jiné planetě, ale právě teď se všichni cítíme velmi dobře a věříme v budoucnost celého projektu,” dodal Aung

Úvodní foto: NASA – Na obrázku je Ingenuity Mars Helicopter od NASA vyobrazen na povrchu Rudé planety, poblíž roveru Perseverance (částečně viditelný vlevo). Na Mars tento vrtulník dorazí 18. února 2021, připevněný k roveru Perseverance.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář