Temelínská zásahovka má nové speciální vybavení

Datum 28.08.2020

Být ještě rychlejší a efektivnější při zvládání případných mimořádných situací jak v jaderné elektrárně, tak i mimo ni. Takový byl cíl nákupu nového zásahového vybavení Speciální jednotkou Policie ČR, přímo v areálu Temelína. Z velké většiny nové vybavení zaplatila Nadace ČEZ.

Extrémně lehký víceúčelový kevlarový žebřík, nové a výrazně pohodlnější oblečení pro odstřelovače a další specialisty, zásahové batohy, chrániče uší s aktivním potlačením hluku… To je jen část nového vybavení, které začínají testovat příslušníci speciální jednotky, která působí v elektrárně Temelín.

Základní vybavení, jako jsou zbraně, máme srovnatelné s kolegy ze zásahových jednotek. Všichni speciálové ale navíc potřebují další doplňkové vybavení, které vůbec není levné. A třeba oblečení je extrémně důležité. Máte ho na sobě často celý den, musí plnit řadu funkcí. Proto jsme moc rádi, že se nám ho podařilo, díky grantu, doplnit,“ vysvětluje zástupce velitele Speciální jednotky Temelín mjr. Rostislav Urban.

Specialisté této jednotky, mezi kterými nechybí, pyrotechnici, odstřelovači potřebují vybavení, které se běžným policistům nepořizuje. Jejich práce je velmi specifická a tomu také odpovídá hodnota pořízených věcí. Vybavení přišlo na více než 1 700 000 korun, další příspěvek směřoval na obnovu vozového parku. Karbonový žebřík ulehčí práci policistům v rozlehlém areálu elektrárny. Žebřík je vlastně samostatná stavebnice, složený se přenáší jako větší „krosna“, nejen, že umožní přístup na střechy budov, ale také je vyroben jako nouzové přemostění, například mezi přístavbami a podobně.

Speciální policejní jednotky jsou umístěné v obou českých jaderných elektrárnách – Dukovanech i Temelíně. Počty jejich příslušníků i konkrétní zásahové postupy jsou tajné. Kromě samotné kritické infrastruktury ale mohou zasahovat i na celém území kraje.

„Policii, stejně jako další složky integrovaného záchranného systému, podporujeme v našem okolí dlouhodobě. Stejně jako my, i oni se snaží stále zlepšovat, nejen v oblasti výcviku, ale používají i nové technologie. A jsme rádi, že i díky našemu příspěvku patří mezi nejlepší,“ dodává za Nadaci ČEZ Petr Šuleř.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář