Roboty mikroskopických rozměrů „chodí“ díky laserové technice

Datum 07.09.2020

Výsledek spolupráce vedené na Cornellově univerzitě jsou první mikroskopické roboty, obsahující polovodičové komponenty, což je umožňuje ovládat pomocí standardních elektronických signálů. Tyto roboty, zhruba o velikosti trepky, jsou základem pro vytváření ještě složitějších verzí, které využívají inteligenci založenou na křemíku, mohou být hromadně vyráběny a mohou jednoho dne cestovat lidskou tkání a krví.

Noví roboti jsou tlustí asi 5 µm (0,000 001 metru), široký 40 µm s délkou od 40 do 70 µm. Každý robot se skládá z jednoduchého obvodu vyrobeného z křemíkové fotovoltaiky – která v podstatě funguje jako trup a mozek – a čtyř elektrochemických ovladačů, které fungují jako nohy.

Navzdory špičkové technologii ale roboti pracují s nízkým napětím (200 milivoltů) a nízkým výkonem (10 nanowattů) a při své velikosti zůstávají silní a robustní. Vyráběni jsou pomocí standardních litografických procesů. Asi 4 miliony robotů se vejdou na silikonovou destičku o průměru 10 centimetrů.

“Tento průlom v oblasti výzkumu poskytuje vzrušující vědeckou příležitost pro zkoumání nových otázek týkajících se fyziky aktivních látek a může nakonec vést k futuristickým robotickým materiálům,” řekl Sam Stanton, programový manažer Armádního výzkumného úřadu, která výzkum podpořila.

Zdroj: Nature
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář