Sluneční elektrárny po celé České republice otevřou své brány. K vidění bude gigantická elektrárna i velkokapacitní baterie

Datum 16.09.2020

U příležitosti Evropského týdne udržitelného rozvoje se od 20. do 26. září zpřístupní veřejnosti na dvě desítky solárních elektráren po celé České republice. Akce Dny otevřených dveří slunečních elektráren se u nás koná již pátým rokem s cílem podpořit rozvoj udržitelné ekonomiky, představit fungování solárních elektráren a ukázat využití energie ze slunce. Akce, kterou pořádá Solární asociace, se uskuteční pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

Vzdělávat a pomoct planetě

Evropský týden udržitelného rozvoje se letos pořádá ve dnech 20. – 26. září 2020. Jedná se o celoevropský projekt, jehož cílem je šířit myšlenku udržitelného rozvoje, podpořit iniciativy, které k němu přispívají a dát najevo, že nám záleží na budoucnosti světa, v němž žijeme. Napříč celou Evropou se pořádají tisíce akcí, od konferencí, výstav, workshopů, seminářů, filmových promítání, až po komunitní setkání a dny otevřených dveří.

Česká republika se do této akce zapojí již pátým rokem pod záštitou Ministerstva životního prostředí. U příležitosti této mezinárodní iniciativy jsou Solární asociací organizovány Dny otevřených dveří slunečních elektráren. Hlavním cílem je podpořit rozvoj udržitelné energetiky v České republice, představit fungování solárních elektráren široké veřejnosti, spolu s představením možností využití energie ze slunce, a dát tak najevo, že lze žít ve společnosti, která přispívá k udržitelnému rozvoji.

Střešní elektrárny na rodinných domech i významné solární parky

Do letošního ročníku Dnů otevřených dveří se zapojí na dvě desítky solárních projektů z celé České republiky. Své brány otevřou jak menší střešní instalace na rodinných domech, středně velké fotovoltaiky, tak i velké solární parky. Stejně jako v předchozích letech je i letos velký zájem ze strany škol a studentů, kteří se mohou hlásit na komentované prohlídky po celé republice. 

Otevřena bude pro veřejnost jedna z největších fotovoltaických elektráren v České republice, a vůbec v celé střední, jižní a východní Evropě – FVE Vepřek v Nové Vsi, s výkonem 35 MW. Jedná se o komplex 13 bloků, které se rozprostírají na ploše 82,5 ha, což představuje rozlohu zhruba stovky fotbalových hřišť.

O tom, jak lze využít energii ze slunce, se návštěvníci dozví v Prakšicích ve Zlínském kraji. Tamní úložiště energie je prvním velkokapacitním skladovacím bateriovým systémem v Česku, které je připojeno do distribuční soustavy. Fotovoltaická elektrárna Southpoint ve středočeských Strančicích kromě jiného nabídne i testovací jízdy automobilů Tesla a CitiGo.

Mezi energetické projekty, které bude možné navštívit, patří také sluneční elektrárna Bušanovice, soběstačná ostravská dřevostavba se solárním ohřevem vody a nabíjecí stanicí pro elektromobily, nebo Autokomplex Menčík v Benátkách nad Jizerou, který kombinuje technologie fotovoltaické elektrárny, nabíjecí stanice a bateriového úložiště. Zajímavostí bude i několik desítek otáčivých zařízení (tzv. trackerů) se zrcadly u FVE Myštěves a FVE Řehoty v Královéhradeckém kraji.

Ostatní sluneční elektrárny, které představí, jak se vyrábí elektřina ze slunce, mohou zájemci vidět v Broumově, Bohuňovicích, Železné Rudě, Opavě, Hostětíně, Buštěhradu, Chocni, Kunčině a na dalších místech. Přehlednou mapu společně s aktuálním seznamem otevřených slunečních elektráren včetně možných termínů návštěvy najdete ZDE, nebo na portálu Kudyznudy.cz. Do mezinárodní akce se mohou stále zapojit i další solární elektrárny.

O Solární asociaci: Solární asociace představuje největší a nejdůležitější sdružení profesionálů solární energie v České republice. Asociace představuje 60% podíl na českém solárním průmyslu a má 500 členů, kterými jsou instalační společnosti, solární investoři, majitelé elektráren, univerzity, banky a právní kanceláře. Solární asociace je členem SolarPower Europe.
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář