VUT spustilo svůj podcast Technicky vzato

Datum 18.09.2020

Proč se rozložitelná láhev v lese nerozpadne? Vezmou nám roboti práci? Co dýcháme ve městech? My vám to řekneme jako lidi. Vědci, studenti a absolventi z Vysokého učení technického v Brně mluví jednoduše a poutavě o tématech, která se stále více stávají součástí lidských životů, přesto zůstávají pro svou odbornost zahalena nejasnostmi.

V podcastových vyhledávačích nově najdete pořad Technicky vzato. Od znělky přes grafiku až po samotné nahrávání vznikl kompletně v režii VUT. U prvního dílu podcastu o vědě a technice se hosté potkali v nahrávacím studiu audioinženýrů z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

První díl se zaměřuje na robotiku, její budoucnost a umělou inteligenci. Téma není vybrané náhodně. V roce stého výročí slova “robot” jsou totiž pro lidstvo pořád roboti velkou neznámou. Pomáhají v průmyslu, ale jejich potenciál může být ve stárnoucí populaci například v roli pečovatelů. Přesto vědce drží zpátky mnoho neznámých. Kdy začne umělý mozek vnímat vlastní existenci? A chceme, aby roboti vypadali víc jako stroje, nebo jako lidé? Na otázky se snaží najít odpověď Luděk Žalud, který se věnuje robotice na FEKT VUT a CEITEC VUT.

„Ohledně vzpoury robotů nechci vůbec říct, že bychom k tomu byli blízko. Hlavní problém ale vidím v tom, že nevíme, jak jsme od toho daleko. Proto musíme být opatrní,“ upozorňuje v podcastu Luděk Žalud s odkazem na dystopické vize sci-fi filmů. „Lidé se báli toho, že jim stroje budou brát práci už v době objevení páry a elektřiny. Bojí se toho i teď u robotů, přitom robotika je tu už desítky let a lidi mají pořád co dělat. Roboti by nám měli brát práci, která je stereotypní, opakující se nebo nebezpečná. Nás by měli nechat dělat práci kreativní, která nás posouvá dál.“

Podcast je skvělým způsobem, jak přiblížit komplikovanější témata široké veřejnosti, ale je také platformou, na které si můžou vědci a studenti vyzkoušet možnosti popularizace vědy a komunikace do médií. S dalšími díly by měl podcast zamířit nejen na technické fakulty, ale také na ty umělecké nebo na vědecká pracoviště jako je třeba CEITEC VUT. Mezi zajímavá témata patří například problematika mikroplastů, elektromobilů a autonomních vozidel, hojení ran, nebo čistoty ovzduší a její vliv na lidský organismus.

Podcastem provází Tereza Kadrnožková z tiskového oddělení VUT a bývalá vědecká redaktorka Českého rozhlasu. Náměty můžou posluchači směřovat na media@vut.cz. Všechny informace o nových epizodách a fotografie z natáčení jsou k nalezení na www.vutbr.cz/podcast. K podcastu patří také nově založený instagramový účet, který chce od začátku razit jednotný grafický styl a promyšlenou práci s instagramovým feedem.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář