ČVUT přiblížilo výstavbu chytrých energetických mikrosítí

Datum 18.10.2020

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT vyvinulo pro společnost Grideo inteligentní předávací místo energetické infrastruktury, které bude hrát důležitou roli při rozvoji chytrých energetických mikrosítí v České republice. Zařízení úspěšně prošlo testy a bude nabízeno developerům, kteří připravují výstavbu nových bytových domů a sídlišť.

Chytré mikrosítě díky umělé inteligenci dokáží srazit spotřebu energií a zároveň ji přizpůsobit zvykům a potřebám obyvatel domů a bytů. Systém doplňují čidla v každé místnosti. Zároveň monitoruje vnější prostředí a předpověď počasí. Z toho dokáže vypočítat, jaká bude potřeba tepla nebo chladu v jednotlivých bytech.

„Systém se postupně učí, sleduje zvyky a chování. Vše nastaví, než lidé dorazí domů. Zároveň třeba zbytečně nepřetápí,“ vysvětluje Jiří Koptík, zakladatel společnosti Grideo.

Součástí systému bude také inteligentní předávací místo energetické infrastruktury, které dokáže detailně analyzovat odběry jednotlivých energií a vody.

„Zařízení je dnes plně funkční a připravené na použití v reálném prostředí. Systém také umí detekovat nestandardní stavy či havárie a na tyto situace rychle reagovat odpojením odběrného místa a varováním provozovatele,“ vysvětluje Pavel Mlejnek z laboratoře Elektronických systémů a diagnostiky ČVUT UCEEB.

„V řádu týdnů bychom měli podepsat smlouvu o výstavbě naší první chytré energetické mikrosítě v České republice. Potenciál trhu je veliký a moderní systémy řízení spotřeby energie nabízejí možnosti, o kterých se nám ještě před několika lety nesnilo. Tak, jako se změnil způsob používání telefonu, změní se pohled na energii v našich bytech,“ dodává Libor Žížala, spoluzakladatel společnosti Grideo.

Spolupráci mezi společností Grideo a Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT zprostředkovalo a finančně podpořilo Středočeské inovační centrum.

Více detailů naleznete v tiskové zprávě.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář