Podaří se zpomalit zkracování telomer? V Izraeli zkoušejí HBOT – hyperbarickou kyslíkovou terapii

Datum 22.11.2020

Komora pro hyperbarickou kyslíkovou terapii na klinice Aviv na Floridě. Foto: AVIV CLINIC

Nová studie z Tel Avivské univerzity (TAU) a Shamir Medical Center v Izraeli naznačuje, že hyperbarická léčba kyslíkem (HBOT) u zdravého dospělého člověka může nejen zastavit stárnutí krevních buněk, ale dokonce i zvrátit proces stárnutí. V biologickém smyslu dokonce krevní buňky dospělých mohou s postupem léčby i omládnout. Informoval o tom včera deník Jerusalem Post.Izraelští vědci zjistili, že jedinečný způsob hyperbarické léčby kyslíkem v tlakové komoře může zvrátit dva hlavní procesy spojené se stárnutím: zkrácení telomer (ty jsou umístěné na obou koncích každého chromozomu) a akumulaci starých a nefunkční buněk v těle.

Nedávný výzkum vedený prof. Shai Efratim z Tel Avivské univerzity společně s týmem Shamir Medical Center zjistil, že když byli dospělí lidé ve věku přes 64 let umístěni do tlakové komory a byl jim podáván čistý kyslík po dobu 90 minut denně, pět dní týden po dobu tří měsíců nejenže došlo ke zpoždění procesu stárnutí, ale bylo to dokonce obráceno.

„Náš tým se již mnoho let zabývá hyperbarickým výzkumem a terapií – léčbami založenými na vystavení vysokotlakému kyslíku v různých koncentracích uvnitř tlakové komory,“ vysvětluje profesor Efrati. „Naše úspěchy v průběhu let zahrnovaly zlepšení mozkových funkcí poškozených věkem, mozkovou příhodou nebo poraněním mozku. V této studii jsme chtěli prozkoumat dopad HBOT na stárnoucí, ale zdravé dospělé a zjistit, zda taková léčba může zpomalit, zastavit nebo dokonce zvrátit normální proces stárnutí na buněčné úrovni.“

Vědci vystavili 35 zdravých jedinců ve věku 64 let a více sérii 60 hyperbarických sezení po dobu 90 dnů. Každých 20 minut byli účastníci požádáni, aby si na pět minut sundali masky, čímž se jejich kyslík vrátil na normální úroveň. Během tohoto období však vědci zjistili, že výkyvy koncentrace volného kyslíku byly interpretovány na buněčné úrovni jako nedostatek kyslíku – spíše než interpretace absolutní hladiny kyslíku. Jinými slovy, opakovaná přerušovaná hyperoxická (zvýšená hladina kyslíku) expozice vyvolala mnoho buněčných mechanismů, které jsou obvykle indukovány během hypoxie (snížené hladiny kyslíku) – něco, co Efrati vysvětlil, že se nazývá hyperoxicko-hypoxický paradox.

„Důležité je kolísání kyslíku, které jsme generovali,“ jak napsal The Jerusalem Post. „Během tohoto procesu došlo ke stavu nedostatku kyslíku, který způsobil regeneraci buněk.“

Každý účastník poskytl vzorky krve před, během a na konci léčby. Vědci poté analyzovali různé imunitní buňky v krvi a porovnali výsledky.

„Zkracování telomer je dnes považováno za ‘svatý grál’ biologie stárnutí,“ říká profesor Efrati. „Vědci z celého světa se snaží vyvinout farmakologické a environmentální intervence, které umožní prodloužení telomer. Náš HBOT to dokázal, což dokazuje, že proces stárnutí lze ve skutečnosti zvrátit na základní buněčné-molekulární úrovni.“

Umožní to nakonec lidem žít déle? Trvání účinku hyperbarické léčby je třeba ještě určit při dlouhodobém sledování, řekl Efrati. Ale dodal „Pravděpodobně ano. Víme, že lidé s kratšími telomery umírají dříve, takže to dává smysl.“ Další nevýhodou studie byla její omezená velikost vzorku.
Efrati dodal, že experiment byl proveden pomocí vědecky monitorované komory HBOT a že lidé by to neměli zkoušet doma.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář