Provádíte úklid? Myslete i na součástky!

Datum 19.12.2020

Každý správný maker má doma všemožné součástky. Jak je ale skladovat přehledně? Conrad nabízí různé organizéry na velké i malé součástky. Každý si jistě vybere, já zvolil zásobníky Weltron vyrobené v Německu.

Jednoho dne, při přehrabování obrovské krabice se součástkami v pytlíčkách, jsem se rozhodl pro změnu. Pátral jsem po organizéru, který bude přehledný, cenově dostupný a hlavně se do něj vejde co nejvíce druhů součástek na malém prostoru. Vlastním hlavně malé součástky s rozměry do 1 cm (rezistory, kapacitory, konektory, tlačítka…). Z pestré nabídky Conrad jsem zvolil zásobníky Weltron, které jsou vyrobeny z průhledného plastu a do rozměru papíru A4 se vejde až 32 druhů součástek. S radostí jsem se pustil do úklidu a z hromady pytlíčků se pomalu stávala přehledná sada součástek. Díky takovému úklidu jsem si udělal jasno v tom, jaké mám součástky a v jakém množství. Mnoho typů jsem měl rozdělených na více místech, kdežto do organizéru jsem vše roztřídil a sjednotil. Zbavil jsem se tak více než stovky prázdných pytlíčků, které byly mnohdy těžko průhledné a potrhané od neustálého přehrabování.

Konstrukce zásobníků

Zásobníky jsou vyrobeny z odolného materiálu PET. Stěny nejsou tak tlusté, jako nabízí jiné organizéry, ale jsou dost tlusté na to, aby si držely svůj tvar a ochránily tak součástky uvnitř. Tenké stěny zároveň šetří místem, díky čemuž získáte mnoho přihrádek na malém prostoru. Konstrukce je dvoudílná, skládá se ze dna a víka, které do sebe perfektně zapadnou. Jednotlivé přihrádky jsou důsledně odděleny a jejich obsah se nepromíchá ani při přetočení vzhůru nohama, nebo při jiné manipulaci.

Velikost je u všech variant stejná co do plochy a liší se jen výška. Všechny varianty lze poskládat do klasického pořadače na papíry A4. Vnější rozměry jsou 30,5 x 23,1 cm. Výška zásobníku je 1,7 cm u variant s 32 a 20 přihrádkami, varianta s 10 přihrádkami je pak vysoká 2,3 cm. Variace počtu přihrádek je výborně odstupňovaná a je dobré pořídit všechny varianty pro dobré využití místa.

Závěr a hodnocení

Hlavní výhodou zásobníků Weltron je možnost umístit je do kroužkového pořadače se 2 nebo 4 kroužky. Zásobníky tak lze skladovat přehledně a na malém prostoru. Mně se do jednoho pořadače vešla každá varianta zásobníku jednou, tedy celkem 3, ale zbylo místo ještě na jeden. Důležité je myslet na ochranu citlivých součástek před elektrostatickým výbojem. Zásobníky tuto ochranu nezaručují, proto jsem integrované obvody ponechal v antistatické podložce určené pro transport.

Celkově hodnotím zásobníky kladně, splnily očekávání a součástky jsou přehledně zorganizované. Místo velké bedny mám 2 pořadníky A4. Posuďte sami, zda výsledek stojí za to. Já jsem nadmíru spokojený.

Karel Setnička
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář