Chile: 5 solárních elektráren o celkovém instalovaném výkonu téměř 40 MW dokončeno před Vánocemi

Datum 20.12.2020

Energetická skupina SOLEK českého podnikatele Zdeňka Sobotky úspěšně dokončila v Chile hned 5 solárních elektráren o celkovém instalovaném výkonu téměř 40 MW, což představuje hodnotu 1 miliardy korun. Po projektu Bicentario a více než 10megawattové elektrárně Santa Fe byla do chilské sítě úspěšně připojena ještě stejně velká elektrárna Ovalle Norte a 7megawattové solární parky El Paso a Meco Chillan. Skupina SOLEK má v Chile dokončených již 11 solárních elektráren, a to do konce letošního roku plánuje připojit do tamní sítě ještě další dvě.

„Akcelerací výstavby projektů v Chile máme úspěšně nakročeno k dosažení cíle 500 MW celkového instalovaného výkonu realizovaného v rámci naší skupiny SOLEK do konce roku 2023,“ prohlásil Zdeněk Sobotka, zakladatel a majoritní vlastník SOLEK HOLDING SE.

Rozvoj tamější fotovoltaiky jde ruku v ruce s chilským národním klimatickým záměrem stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální. Region Maule, který se dosud soustředil na výrobu elektřiny z vodních elektráren, musí měnit plány v důsledku klimatických změn. Kvůli období sucha tu vzrostl počet fotovoltaických projektů o 300 %. Zapojení hned pěti solárních parků do sítě Národní elektrické soustavy znamená další úspěch pro skupinu SOLEK, která v Chile působí od roku 2015 a postupně se stala jedním z nejvýznamnějších aktérů v segmentu PMGD, tedy distribuovaných zdrojů energie, jejichž územní diverzifikací si Chile zajišťuje svou energetickou bezpečnost.

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář