Nový měnič PowerXL DM1 – malé rozměry, velký výkon

Datum 21.12.2020

Společnost Eaton rozšiřuje svou řadu PowerXL o kompaktní měnič DM1, který pokrývá rozsah výkonu do 22 kW a byl navržen speciálně pro řízení čerpadel, ventilátorů a pásových dopravníků a také pro obecné aplikace v oblasti výroby strojů. Díky kompaktnímu pouzdru a menší montážní hloubce je tento měnič jedním z nejmenších zařízení ve své třídě a lze jej nainstalovat dokonce i do 200mm skříní. Výstup se zkratovou odolností 100 kA nastavuje nové standardy v této kategorii. Verze Pro tohoto kompaktního měniče je vybavena nejen funkcí STO pro nouzové zastavení, ale do jeho standardní výbavy patří rovněž mnoho komunikačních protokolů. To znamená, že model DM1 lze okamžitě přímo integrovat do stávajících komunikačních sítí bez nutnosti dalšího hardwaru.

V nabídce jsou dvě verze měniče DM1: Standardní verze nedisponuje klávesnicí a funkcí STO, ale je již vybavena rozhraním Modbus RTU. Verze DM1 Pro je vybavena sedmisegmentovým displejem s klávesnicí a funkcí STO (SIL2 PLc). Především však model DM1 Pro standardně nabízí protokoly Modbus RTU, Modbus TCP, Ethernet IP, BACnet MSTP a BACnet IP. Je samozřejmostí, že tento kompaktní měnič lze připojit také ke komunikačnímu systému SmartWire-DT. Pomocí volitelných karet lze model DM1 v rámci severoamerického trhu rozšířit také o protokoly Profibus, CANopen a DeviceNet a také o připojení WLAN nebo GSM. Model DM1 lze konfigurovat prostřednictvím interního webového serveru, aniž by bylo nutné instalovat jakýkoli software. Aktualizace nebo nesprávné verze firmwaru jsou proto minulostí. Ovládání webového serveru je téměř stejné jako v softwaru PowerXpert inControl, který lze použít také pro monitorování a záznam dat měniče DM1. Vzdálené řízení a údržbu tak lze snadno implementovat prostřednictvím jakéhokoli schváleného IP připojení. Kromě toho je verze DM1 Pro vybavena integrovaným rozhraním Bluetooth, které lze využít rovněž ke komunikaci se softwarem PowerXpert inControl. S přístroji je tak možné komunikovat skrz zavřená dvířka rozvaděče a bez jakéhokoli kabelového připojení, což značně zvyšuje bezpečnost práce se zařízením během provozu. Obě verze jsou vybaveny připojením pro vzdálenou klávesnici DG1, která přehledně a jednoduše zobrazuje všechny parametry. Verze DM1 Pro také disponuje interním potenciometrem pro přímé a snadné zadávání požadovaných hodnot do přístroje.

Pro snadnou instalaci nabízí DM1 výběr ze čtyř typů aplikací: standardní, čerpadla, vzduchotechnika a univerzální. V závislosti na vybraném typu aplikace se zobrazí pouze parametry požadované pro danou aplikaci, což značně usnadňuje a urychluje konfiguraci měniče DM1. Verze DM1 Pro je vybavena také funkcí bezpečného vypnutí točivého momentu (STO) – nejzákladnější bezpečnostní funkcí integrovanou v pohonu. Tato funkce zajišťuje nejen to, že motor bude v případě potřeby bez točivého momentu, ale zabraňuje také náhodnému spuštění pro jednoduché a ekonomické dodržování směrnice EU o strojních zařízeních.

Frekvenční měnič DM1 je zvlášť odolný v oblasti přetížení. V závislosti na konfiguraci podporují dva provozní režimy „vektorové bezsenzorové ovládání (SLV)“ a „ovládání napětí/frekvence“ jmenovité přetížení motoru 150 %, respektive 110 %. V režimu vektorového bezsenzorového ovládání lze dokonce krátkodobě zvýšit točivý moment až na 200 %. Tento měnič navíc umožňuje vysoce dynamické ovládání PM motorů u zvláště energeticky úsporných aplikací.

Pro DM1 je charakteristická vysoká tepelná odolnost zajišťující poskytování plného výkonu při okolní teplotě do +50 °C (IP20 a IP21). K vysoké spolehlivosti přispívají také ventilátory s mimořádně dlouhou životností a nastavitelným ovládáním. Odolná konstrukce přístrojů je zjevná také z jejich vysokého stupně krytí: Modely se jmenovitým výkonem až 22 kW jsou k dostání krytím IP20 a u všech přístrojů lze pomocí volitelné sady zvýšit stupeň krytí až na IP21/NEMA1.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář