Nehádejte z ruky. Chopte se raději mikroskopu

Datum 02.01.2021

Některé věci mohou být příliš malé na to, aby se daly spatřit pouhým okem. Co když je ale chcete přesto pozorovat, a ještě přitom vše řádně zdokumentovat? Opravdu je nutné vláčet s sebou objemnou výbavu, nebo si vystačíte s jednoduchým zařízením kapesního formátu?

Plasty se již nenosí

Cesta za poznáním a novými objevy nemusí být vůbec složitá. Dokonce ani v terénu. Stačí jen využít služeb vhodného USB mikroskopu, třeba v podobě kamery TOOLCRAFT DigiMicro Mobile. Přístroj okamžitě po vytažení upoutá kompaktním provedením padnoucím skvěle do ruky. Právě zde totiž bude trávit i většinu svého provozního času. Výrobce proto vsadil na speciální povrchovou úpravu, která je nejen příjemná na dotek, ale zároveň brání nechtěnému vyklouznutí a pádu na zem. S tradičním plastem se tak až na výjimky potkáváte prakticky jen na několika tlačítkách a ovládacích prvcích. Nenajdete jej nikde na otočném displeji a dokonce ani z vnější strany výsuvné krytky prostoru vyhrazeného pro akumulátor nabíjený přímo v zařízení.

Barevný TFT panel s úhlopříčkou 7,6 cm ve výchozí poloze splývá s tělem přístroje a umožňuje tak pohodlné přenášení. K zapnutí mikroskopu přitom stačí pouhé vyklopení displeje, kterým lze dále plynule otáčet v rozsahu 270°. Pohodlně si tak vše přizpůsobíte snímané scéně, a ještě přitom dokážete kompenzovat horší pozorovací úhly ve svislém směru. Zároveň se tím zpřístupní šestice ovládacích tlačítek společně s mikrofonem a také malým reproduktorem. Automatické překlopení obrazu však není podporováno.

Zachytí detail i zvuk

Mikroskop TOOLCRAFT umožňuje fotit a v případě potřeby rovněž natáčet i ozvučená videa. Systém ukládá výsledky na microSD kartu, která je již společně s adaptérem přímo součástí balení. Slot pro paměťové médium však výrobce navrhl v místě, o které se při ovládání běžně opíráte svými prsty. Kartu nevědomky jen tak neodjistíte, při intenzivnějším kontaktu však může hrozit mechanické poškození. Bez jakékoli ochranné krytky budou ostatně i veškeré volně přístupné konektory ve spodní části kamery – audio/video výstup, tradiční rozhraní USB či nabíjecí port. Co ale potěší, je příprava na poutko, které společně s naprosto jednoduchým polohovatelným stojánkem a také všemi potřebnými kabely včetně síťového zdroje, Li-ion akumulátoru nebo např. průhledného kalibračního pravítka, dostáváte již přímo z výroby.

Rovnoměrné nasvícení scény zajišťuje osm diod. Jejich intenzita, kterou lze již od nuly přizpůsobit otáčením zapuštěného kolečka na konci tubusu, pro běžné činnosti zcela postačuje. Pokud se ale máte vyhnout hrozícím „přepalům“, vyšší úrovně jasu zřejmě využijete jen zřídka. Na zadní straně přístroje lze také ovládat digitální zvětšení nebo v závislosti na zvoleném režimu pořizovat jednotlivé snímky, jejich série či videa. Páčka čtyřnásobného zoomu by se však při vyvinutí lehké boční síly nemusela zasekávat a menší odpor by uživateli mohla klást i spoušť fotoaparátu. Dostatečně tuhý chod má rovněž hlavní ovládací prstenec mikroskopu, což při ostření zase přispívá k vyšší stabilitě. Při změně vzdáleností se budou u obrazového snímače každopádně ozývat zřetelné zvuky dokládající přítomnost maziva.

Míří na výsluní

Výrobce se nebrání provozním podmínkám, které za určitých omezení zahrnují teplotní rozsah mikroskopu až do +70 °C. Pokud navíc vyjdete na přímé slunce, nezklame vás ani zobrazovací panel, který zde bude stále dobře čitelný. Škoda jen, že systém v nastavení nepočítá s úpravou jeho jasu, což ostatně nedokázal ani posledně testovaný model od jiného výrobce (K mikroskopu reflecta patří USB i microSD). Citlivější oči může proto zvláště za šera zbytečně oslňovat, a ještě přitom zkracuje výdrž na jedno nabití. Menu je však přehledné a rychle se v něm zorientujete. S trochou cviku si pak osvojíte i funkce navigačních tlačítek. Při prohlížení fotografií by mohla páčka zoomu pracovat plynule, stejně jako během pořizování záběrů, aniž by přitom každý další drobný krok podmiňovala opakovaným návratem do své středové polohy.

Zhodnocení produktu

Kapesní mikroskop TOOLCRAFT DigiMicro Mobile je určený pro nenáročné využití. Přesto však zaujme svou povrchovou úpravou, nabíjecím akumulátorem, flexibilním displejem, zvukovou stopou ve videu a v neposlední řadě též i vlastními režimy spojenými s barvami, možnostmi sériového snímání nebo např. posíleným rozsahem pracovních teplot již od bodu mrazu. Když ale přijde na rychlost nebo relativně „skromný“ senzor, budou mít mnohé telefony navrch. Mikroskopická kamera však znovu „boduje“, a to nejen polem bílých LED, ale zejména celkovou ergonomií. Není totiž malých dlaní, pouze malých světů!

Jan Robenek
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář