Čidla z ČVUT střeží před vlhkostí největší slovinskou dřevostavbu

Datum 02.02.2021

Součástí budovy výzkumného centra Innorenew CoE ve slovinském přímořském letovisku Izola je také systém MoistureGuard, který vyvinulo Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT. Instalace senzorů umožňuje sledovat vliv přímořského podnebí na dřevěnou konstrukci a včas odhalovat případné problémy se zvyšující se vlhkostí. 

Na pobřeží Středozemního moře v Benátském zálivu vzniká třípatrová budova výzkumného centra Innorenew CoE zabývajícího se aplikací přírodních materiálů a jejich využitím, která po svém dokončení bude největší dřevostavbou ve Slovinsku. Umístěny v ní budou laboratoře, kanceláře i openspace pro vědce ze všech koutů světa. Konstrukce z křížem lepeného dřeva (CLT) vystavená podmínkám přímořského klimatu nabízí unikátní možnost pro nasazení systému MoistureGuard, který umožňuje nepřetržitě sledovat dopady okolního prostředí na stav budovy.

Monitoring vnější strany budovy včetně izolačních vrstev je zajištěn pomocí 36 nainstalovaných senzorů HT02 měřících vlhkost a teplotu, dále pak čtyř senzorů MHT04 měřících i hmotnostní vlhkost CLT panelů. Čidla jsou umístěna v měřících bodech ve čtyřech výškových úrovních na všech světových stranách budovy a budou připojena přímo do její datové infrastruktury. Vzniká tak jedna z opravdu chytrých dřevostaveb, která je jak vybavena řídicím systémem, tak už je zároveň monitorována i její samotná konstrukce.

Více detailů o systému MoistureGuard najdete na https://www.moistureguard.cz/

Kolektiv autorů ČVUT, fota: ČVÚT

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář