MAGDA získala dva patenty

Datum 04.02.2021

Foto: Archív ČVÚT

Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT dokončilo vývoj mobilního autonomního zařízení pro získávání vody ze vzdušné vlhkosti, které se vejde na korbu běžné dodávky a bude v pouštním prostředí fungovat jako nouzový zdroj vody. Jeho funkční vzorek úspěšně zvládl testy v laboratoři a získal dva české národní patenty s výhledem na jejich rozšíření pro zahraničí. 

Zařízení MAGDA (Mobile Autonomous water Generator from Desert Air) prošlo testem v laboratoři ČVUT UCEEB, kde byly udržovány vysoké teploty a nízké měrné vlhkosti vzduchu. Naplánována byla také ostrá zkouška přímo v poušti, která byla dočasně odložena kvůli protiepidemickým opatřením. S jejím uskutečněním se i nadále počítá, pokud se naskytne vhodná příležitost. Produkce vody pro teplotní a vlhkostní podmínky pouště byla naměřena v rozsahu 0,6 až 1,5 l/hod se spotřebou energie 2,3 až 2,9 kWh.

MAGDA se skládá ze dvou boxů (celkový rozměr 1 x 1 x 1,4 m) a fotovoltaického pole o ploše 35 m2. Zařízení je navrženo tak, aby mělo průměrnou produkci vody 10 l/den. Jeden box je určen pro produkci pitné vody, druhý zajišťuje elektrickou energii pro pohon celého zařízení.

Kolektiv autorů ČVUT, foto: ČVÚT

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář