Lineární programovatelný zdroj DP832 staví na dobrém základu

Datum 06.02.2021

Pryč jsou ty časy, kdy nás u napájecího zdroje zajímaly leda tak elektrické parametry. Na dnešních laboratorních modelech září barevné TFT panely a vše již ovládáte číslicově. Logicky se proto ptáte na komunikační rozhraní, strukturu hlavní nabídky a třeba i úhlopříčku displeje.

Funkční po všech stránkách

Pravda, programovatelné zdroje mohou vesele spínat a zůstat přitom docela malé. Pokud se ale rozhodnete pro kultivovaný chod se třemi lineárně řešenými kanály, a oceníte celkový výkon bezmála 200 W, bude nutné počítat s poněkud větším prostorem. Stejně jako u přesného stejnosměrného zdroje od společnosti Rigol TechnologiesModel DP832 totiž váží více než 10 kg a velký bude nejen svými rozměry, ale také možnostmi, které již nabízí v samotném základu.

Výrobce opět vsadil na slušivý funkční design. Všech osm rohů přístroje proto zdobí bytelné gumové chrániče, které lze při požadavku na osazení do stojanu pochopitelně demontovat. Nerovný boj s prachem zase usnadňují nasávací otvory řešené výhradně na bocích robustního těla, kde také najdete masivní držák sloužící k přenášení. V zadní části zdroje dostanou prostor konektory USB Host a USB Device společně s volitelným rozhraním RS-232, LAN a také čtyřmi číslicovými vstupy/výstupy. Jen je potřeba zkontrolovat správné nastavení přepínačů síťového napájení, včetně proudové hodnoty na trubičkové pojistce. Dominantu odvrácené strany přístroje pak ještě vytváří výdechy nepřetržitě běžícího ventilátoru s regulací otáček. Jeho „hutný“ projev jen tak nepřeslechnete. Balení je jinak ukázkové a zdroj během přepravy chrání hned dvě silné krabice.Tři výstupy, tři ampéry

Víte, co mají společného živé části síťového zdroje DP832 a jeho grafický displej? Nejsou zkrátka „přístupné dotyku“. Panel s úhlopříčkou 3,5 palce je pro takové účely jednak příliš malý a klasický způsob ovládání může navíc vzbuzovat větší důvěru. Vždyť zde máme dva výstupy pracující od nuly až do 30 V, zatímco třetí ještě stabilizuje v rozsahu do 5 V. Některé kanály jsou oddělené a všechny bez výjimky zvládají proudové zatížení až 3 A.Na místě určeném pro klávesnici okamžitě upoutává pozornost designový kruhový volič tvořený tlačítky s deseti číslicemi pro přímé zadávání údajů. V jeho středu pak vystupuje otočný knoflík s přesně odstupňovaným krokem. Uvážíte-li dále příslušné šipky a pár pomocných tlačítek Back a OK, dostanete přinejmenším tři možnosti nastavení žádané hodnoty. Škoda jen, že otočný ovladač zároveň nepodporuje funkci potvrzení stiskem.

Od analýzy až po zpoždění

Tím vším ale funkce programovatelného DC zdroje DP832 od Rigolu teprve začínají. Do služby proto bude nutné povolat ještě více tlačítek. První trojice je podsvětlená a řeší vždy otázku zapnutí či vypnutí příslušného výstupu. Dalším prvkem již stejné povely vysíláte souběžně pro všechny kanály. Parametry zvoleného kanálu je pak možné pohodlně definovat díky tlačítkům s označením čísla výstupu. Výběr jednotlivých položek zde zajišťuje pětice dalších ovládacích prvků přímo pod zobrazovacím panelem, jejichž aktuální funkci máte vždy přesně zobrazenou.

Většina tlačítek dostala gumové hmatníky a navzdory docela velké postranní vůli ve výřezech reagují vždy spolehlivě. Nabízí rovněž volitelnou akustickou signalizaci odezvy nebo základní nápovědu. Ovládání může být sice zdlouhavější, ale pokaždé vede k cíli. Byť přes několik úrovní. Obavy tak nejsou na místě ani v případě, kdy do hry vstupuje práce s pamětí a jejími soubory nebo kompletní nastavení přístroje, včetně jeho systému či možností zobrazování.

Záleží na úhlu pohledu

Přítomnost grafického displeje si vyžádaly nejrůznější pokročilé funkce, kdy např. potřebujete vynášet časové závislosti nebo jen efektně zobrazovat aktuální výkonové poměry po vzoru klasických analogových měřidel. Výrobce si libuje nejen v širokém nastavení jasu nebo kontrastu, ale také barev, které však silně závisí na pozorovacím úhlu. V základním režimu displej souběžně informuje o změřeném napětí, proudu a také výkonu všech tří nezávislých kanálů, přehledně odlišuje aktivní výstupy a nezapomíná ani na výchozí definované úrovně, včetně limitů pro OVP či OCP. Aby však bylo možné najednou zobrazit všech 21 údajů, musíte se mnohdy smířit s menšími číslicemi. Pokud navíc neodečítáte v úrovni očí, snadno se vám také ztratí ikony a popisky v horní části zapuštěného panelu.

Lineární laboratorní zdroj DP832 zůstává i navzdory výše uvedenému stále dobře vybaven a nebrání se ani dalšímu růstu. Alespoň pokud jde o podporu vyššího rozlišení nebo rozšiřující funkce. Některé si přitom po omezenou dobu sami rovnou vyzkoušíte. Je však potřeba zdůraznit, že prvořadý úkol každého programovatelného zdroje spočívá především v zajištění přesného, čistého a dlouhodobě stabilního výstupu. Společnosti Rigol to není nutné připomínat. Tři poctivé kanály s dostupnými 195 watty tak může softwarovou výbavou už jen dále zkrášlovat.

Jan Robenek, foto: Conrad
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář