Samonivelační křížový laser Toolcraft 360° pro kutily i profesionály

Datum 27.02.2021

Od Conrada jsem si půjčil tento křížový laser, který má jednu unikátní schopnost, a sice promítat vodorovný paprsek v úhlu 360 stupňů, tedy kolem dokola. To v téhle cenové kategorii není vůbec běžné, je to vyhrazené spíš drahým profesionálním rotačním laserům. Tenhle přístroj na to jde trošku jinak, což má určitá omezení, ale užitná hodnota vůči ceně je u tohoto přístroje bezkonkurenční. Samozřejmě nelze srovnávat s těmi drahými profesionálními rotační lasery, ale na všechny běžné práce především v interiéru, ať už pro kutila, ale i řemeslníka, je úplně dostačující a ve srovnání s obyčejným křížovým laserem, který vodorovný paprsek promítá pouze pod určitým úhlem, je to nebe a dudy.

Laser nejdřív umístěte třeba na stativ a snažte se vyrovnat alespoň podle oka do vodorovné polohy. Pak ho zapněte, a pokud se vám to podařilo v rozmezí plus mínus čtyři stupně, tak laser bude fungovat. Pokud se vám to nepovedlo, tak ten paprsek sice svítit bude taky, ale bude blikat.

Výrobce udává přesnost plus mínus 5 mm na 10 m, tedy úplně standardní půl milimetr na metr. Tahle přesnost je pro většinu běžných domácích i řemeslných prací úplně dostatečná. Tak jako všechny samonivelační lasery má schopnost se nivelovat až do určitého náklonu, v tomhle případě plus mínus čtyři stupně. Co se týče vodorovné linky, tak nemusíte stativ nějak zvlášť nivelovat, protože v okamžiku, kdy se vám laser niveluje, tak vy už s ním potom nemusíte otáčet, protože tu linku máte všude kolem dokola. Takže precizní nivelace stativu je důležitá, pouze pokud chcete promítat i svislou linku, a tu postupně třeba otáčet kolem dokola.

Červeným tlačítkem potom přepínáte mezi svislou a vodorovnou linkou, anebo zda mají svítit obě současně. Pokud nechcete využít funkce nivelace, ale jenom promítání linek, ať už svislé, vodorovné anebo obou najednou, tak laser vypněte (posuvným tlačítkem do polohy off), a potom dlouze přibližte červené tlačítko. Pak můžete promítnout libovolnou linku pod libovolným úhlem třeba na stěnu, na strop anebo na podlahu. Abyste věděli, že v tu chvíli přístroj není nivelován, tak ty linky jednou za pět sekund bliknou.

Výrobce udává provozní dobu na jednu sadu baterií 10 hodin a myslím si, že je docela skromný. Protože když jsem to měřil, tak mně ten laser vydržel fungovat 23 hodin. A to jsem měl už asi pět let staré akumulátory, takže na nějaké špičkové baterky by vydržel určitě ještě déle.

Stativ, na kterém laser vidíte, není součástí dodávky laseru, je to příslušenství, které si případně musíte dokoupit. Upnutí je úplně standardní čtvrt palcový závit.

Dosah udávaný výrobcem je 18 metrů, což stačí i na hodně velké místnosti. Jinak co se týče viditelnosti v běžných místnostech za plného denního osvětlení, tak vidíte sami, ta linka je viditelná úplně v pohodě. Samozřejmě i s tímhle laserem jde použít různé příslušenství na zlepšení viditelnosti paprsku, respektive jeho detekce. Můžete použít speciální brýle, které v podstatě ztmaví všechno ostatní, než je červená, a ta červená potom víc „vyleze“.

Vždy když s laserem nepracujete a přenášíte ho, tak ho vypněte posuvným vypínačem do polohy off. Tím se totiž zajistí všechny citlivé pohyblivé části.

Já jsem právě v místnosti, kde jsem poměrně nedávno dělat podlahu a potřeboval jsem si udělat linku kolem dokola. Měl jsem půjčený obyčejný křížový liniový laser a nebyla to vůbec legrace, protože jsem ho musel pořád posouvat.

To tady u toho úplně odpadá. Takže kdybych tenkrát věděl, že něco takového existuje. vůbec bych s jeho pořízením neváhal

Tomáš Krásenský
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář