Obchodní komplex The Circle na letišti v Curychu je vybavený technologiemi Siemens

Datum 02.03.2021

Foto: Archív Siemens

Nový komplex „The Circle“ na curyšském letišti nabízí na ploše o rozloze téměř 30 tisíc m2 nejrůznější obchody, restaurace a služby, hotely, a dokonce i konferenční centrum. Na návrhu tohoto rozsáhlého projektu se aktivně podílela i společnost Siemens, když zde instalovala přes 30 tisíc komponent z oblasti technologie budov a energetiky. Pro 25 tisíc lidí, kteří denně komplex navštíví, jsou tyto technologie zárukou bezpečnosti a energetické účinnosti.

Komplex The Circle se pro veřejnost otevřel v listopadu 2020. Může se pochlubit nejen švýcarským certifikátem Minergie, ale i nejvyšší certifikací v oblasti udržitelnosti budov LEED Platinum, kterou uděluje americká organizace Green Building Council.

„Naše produkty a řešení najdete v každé části a jednotce komplexu. Díky nim se zde jak návštěvníci, tak nájemci a provozovatelé mohou cítit komfortně a bezpečně. Jsme rádi, že jsme se společně s naším zákazníkem Flughafen Zurich AG mohli podílet na vzniku tohoto jedinečného a energeticky úsporného projektu,“ uvedl Henning Sandfort, generální ředitel pro Building      Products společnosti Siemens Smart Infrastructure.

Plně automatizovaný komplex

Společnost Siemens dodala komponenty pro systémy vytápění, větrání a klimatizace (HVAC), které zajišťují optimální a zdravé vnitřní prostředí v celém komplexu, který zahrnuje celkem šest objektů. Mimo jiné zde byly instalovány také chytré periferní přístroje optimalizované pro plně automatizovaný provoz celého systému.  Díky modulárnímu návrhu bude možné systémy v budoucnu snadno rozšiřovat či měnit a nabídnout tak provozovatelům a nájemcům potřebnou flexibilitu a bezpečnost. K automatizaci jednotlivých prostorových prvků – od HVAC po stínění či osvětlení – se používá KNX komunikace, která umožňuje plnohodnotnou automatizaci všech systémů.  

Společnost Siemens rovněž navrhla a instalovala komplexní řešení pro spolehlivé dodávky elektrické energie. Do celého komplexu proudí energie z hlavní nízkonapěťové rozvodné sítě po zhruba tisíci metrech sběrnic. Transparentnost energetických toků zajišťují integrované měřicí přístroje, takže provozovatelé mohou snadno identifikovat místa pro potenciální úspory. Nízkonapěťová rozvodná síť a odbočky sběrnic využívají celkem 600 vzduchových jističů a jističů v lisovaném pouzdru. Jističe obsahují funkci selektivního vypnutí (tripování), což dále zvyšuje spolehlivost dodávek a chodu infrastruktury. Modulární design instalovaných komponent umožňuje jejich snadnou modifikaci podle případných nových požadavků. V budoucnu bude možné přenášet data přímo přes přípojnicové rozvody.

Bezpečnost veřejných prostranství, maloobchodních prostor, parkovacích garáží a evakuačních zón včetně hotelů Hyatt a zdravotního střediska curyšské fakultní nemocnice zajišťuje systém evakuačního rozhlasu a nouzového hlášení.

Mariana Kellerová

The Circle v kostce 

  • Komplex šesti propojených objektů navržený a projektovaný jako městská čtvrť
  • Zařízení: obchody, restaurace, hotely, místa pro coworking, zdravotnické služby, fitness centrum, hlídání dětí
  • Nabízí 6,5 tisíce pracovních míst
  • Očekávaná návštěvnost: 25 tisíc lidí denně
Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář