Vysoce odolné napájecí zdroje a nabíječe HEP-1000

Datum 24.03.2021

Obr. 1: Odolný zdroj/nabíječ HEP v IP67

Pro průmyslové oblasti s vysokými nároky na odolnost a spolehlivost napájecí části konstruktéři nemají tak širokou nabídku jako v případě standardních pracovních podmínek. Situaci se rozhodl zlepšit MEAN WELL, renomovaný výrobce spínaných zdrojů s ročním obratem 1 mld. USD.

Krom osvědčeného modelu HEP-1000, který si našel uplatnění v těžkých průmyslových prašných nebo olejnatých odvětvích, přichází na trh modifikace pod označením HEP-1000-W. Oproti HEP-1000 se liší  typem přívodů, díky nimž bylo dosaženo krytí IP67.

Parametry HEP-1000 je předurčují pro venkovní použití s vyšší vlhkostí, přítomností částic prachu např. v oblastech 4G/5G komunikačních sítí nebo laserových nožů. Vlastností HEP-1000 je možnost přepnout z režimu zdroje napětí do režimu nabíječe.

Obr. 1: Odolný zdroj/nabíječ HEP v IP67


Nadprůměrné odolnosti HEP-1000 bylo dosaženo úplným uzavřením vnitřní části ochranným silikonovým povlakem vyšší jakosti efektivně sloužícím nejen jako ochrana před vlivy prostředí a vibracemi, ale i jako teplovodivá cesta. Účinnost konverze energie v HEP zdroji/nabíječi dosahuje až 96 % při odolnosti proti otřesům 10 G a rozsahu pracovních teplot  -40 až 70 °C. Vysoká účinnost, tedy malé tepelné a jiné ztráty, snižuje budoucí náklady na provoz i údržbu: není potřebná přídavná ventilace, bez nutnosti servisu, méně tepelných ztrát.

Změna režimu provozu HEP-1000 ze zdroje napětí na nabíječ probíhá pomocí MEAN WELL adaptéru (SBP) umožňujícího propojení s počítačem. Ve volně dostupném softwaru lze nastavit parametry nabíjení pro různé typy akumulátorů – bezúdržbové, gelové, AGM nebo Li-ion.

Pro okamžité použití ve funkci nabíječe je HEP-1000 vybaven vestavěným profilem nabíjení (2/3 fázové nabíjení).

Výstupní hladinu HEP-1000 lze řídit stejnosměrným napětím 0 až 5 V na svorce PV v rozsahu od 50% do 125% jm. hodnoty. Podobným způsobem, pomocí svorky PC, lze omezit výstupní proud v rozmezí od 20% do 100% jm. hodnoty.

Obr. 2: Příklad aplikace napájecího zdroje HEP-1000-W

Mimo analogové řízení výstupu HEP-1000 je možné i číslicové. Vestavěná sběrnice PM (resp. CAN na přání) umožňuje integrovat zdroj do systému dohlížejícího např. na ukládání energie, monitoringu napájecí soustavy nebo nepřetržité komunikační sítě.

V řadě HEP-1000 jsou typy s výstupním napětím 24, 48 a 100 V. Pod záslepkou  na těle zdroje je k dispozici trimr pro trvalé zvýšení výstupního napětí (až +25 % jm. hodnoty) např. pro kompenzaci úbytku na vedení k zátěži. HEP-1000 je vybaven přídavným výstupem 12 V/0,5 A pro napájení externí elektroniky (snímače, regulátory, komunikační prvky), signálem DC OK informujícím o stavu hlavní napájecí větve a svorkou pro dálkové vypnutí. V režimu nabíječe výrobce doporučuje rozsah kapacity akumulátoru od 30 do 350 Ah (dle typu HEP-1000).

Mechanické provedení a zabudovaná možnost softwarového řízení předurčují HEP-1000 použít např. u číslicového managmentu napájení, technologií s elektrolýzou nebo lasery, zahořování nových výrobků, precizního nabíjení aj.

Hlavními rysy HEP-1000 řady spínaných zdrojů/nabíječů jsou odolnost vůči vnějším vlivům v průmyslově znečištěných oblastech, zabudovaná funkce korekce účiníku, pokročilé obvodové řešení s moderními prvky zvyšující účinnost až k 96 % i odolnost proti vibracím.

Autoři: Rex Lin, MEAN WELL CO., Libor Machan, AKAM s.r.o.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář