45 let firmy Apple: Od roku 2013 je nejhodnotnější značkou na světě

Datum 01.04.2021

V návštěvnickém centru společnosti Apple v kalifornském Cupertinu si návštěvníci můžou, s pomocí rozšířené reality, prohlédnout slavné sídlo firmy zvané Apple Park, sídlící na ulici Infinite Loop. Průměr této impozantní stavby je ve skutečnosti 461 metrů a rozprostírá se na 71 hektarech. Foto: René Pajurek

Dnes je tomu 45 let, co Steve Jobs a Steve Wozniak založili – 1. dubna 1976 – společnost Apple Computer. Na to, aby mohli svou vizi uskutečnit, musel Jobs prodal svůj mikrobus Volkswagen a Wozniak svou programovatelnou kalkulačku. Do počátku tak získali první kapitál ve výši 1 350 dolarů, za které si pořídili čipy typu 6502 firmy MOS Technology po 20 dolarech za kus. Vznikl tak první počítač – Apple I. Těch však v garáži rodičů Steva Jobse na ulici 2066 Crist Drive v Los Altos v Kalifornii poskládali jen 100 kusů.

Druhá verze počítače Apple už zaznamenala nesrovnatelně větší úspěch. V dubnu 1977 byl Apple II představen na prvním veletrhu West Coast Computer Fair v San Francisku. Tohoto modelu se pak už prodalo několik milionů a prodával se až do 80. let, pozdější varianty Apple II se na školách používaly až do počátku 90. let. Další modely ale už tak úspěšné nebyly, ať už kvůli vyšší poruchovosti, jako v případě modelu Apple III, nebo kvůli příliš vysoké ceně, jako u modelu Apple Lisa, uvedeného v lednu 1983, který byl pojmenovaný po dceři Jobse.

Pro firmu byl však zásadní průlom v oboru osobních počítačů (jak v hardware, tak v software) až Macintosh. Po stránce technologické, ale i komerční to byl doslova průlom. Byl to první model pod tímto označením, který Apple pro své počítače používá ve zkrácené formě dodnes. Na trh byl uveden v orwellovském roce 1984.

Právě tohoto spojení známého letopočtu od ještě známějšího autora Steve využil pro natočení snad té nejkontroverznější reklamy v té době. V reklamě s příběhovou linkou podle knihy George Orwella – 1984 se Apple výrazně vymezil vůči tehdejšímu technologickému gigantovi – společnosti IBM. Odvysílána byla uprostřed finále Super Bowlu a stala se jakousi metaforou revolty proti tehdejšímu hegemonovi IBM, přezdívanému Big Blue. Johnu Sculleymu, tehdejšímu výkonnému řediteli Applu, se však zdála reklama, kterou natočil slavný režisér Ridley Scott za cenu jednoho milionu dolarů, příliš radikální. První večer ji však viděla skoro polovina Američanů a vlna publicity trvala ještě několik týdnů.

O rok později byl však Steve Jobs ze společnosti propuštěn, hlavně kvůli sporům s vedením a správní radou společnosti. Apple už v té době byla veřejně obchodovatelnou společností – na Wall Street vstoupila už v prosinci 1980. Jobs tak ztratil majoritní podíl a velcí akcionáři získali vliv ve správní radě. Ironií je, že ho propustil právě John Scully, bývalý šéf společnosti Pepsi, kterého Steve přetáhnul do Applu jako výkonného ředitele.

Po více než tři desetiletí po založení byl Apple Computer převážně výrobcem osobních počítačů. V 90. letech minulého století čelil obrovským problémům díky klesajícímu podílu jeho osobních počítačů na celkovém trhu. V té době se Applu zrovna moc nedařilo a v té chvíli se do něj rozhodnul zainvestovat i jeho dlouholetý rival Microsoft, kterého Apple obviňoval z krádeže nápadu grafického operačního systému. Bill Gates, jako šéf Microsoftu, však přes některé osobní rozepře viděl Steva Jobse jako vysoce kreativního člověka a svou investicí pomohl dostat Steva zpátky do čela společnosti. V roce 1997 se tedy Jobs do firmy vrátil a začal ji pomalu vracet k ziskovosti. Za tehdejší angažovanost ostatně zakladatel Applu Steve Jobs Billu Gatesovi osobně poděkoval. Po návratu zpátky do společnosti následně zavedl novou firemní filozofii rozpoznatelných produktů a jednoduchého designu. O dva roky později tak vzniknul první iMac.

Později, v roce 2007, se společnost přejmenovala jen na Apple. To už tato značka měla ve svém portfoliu také iPody, které představila veřejnosti už v roce 2001. V roce 2007 firma šokovala svět mobilním telefonem iPhone – prvním bezdotykovým chytrým telefonem, který udělal v mobilních telefonech doslova revoluci. A oblíbenost značky začala růst doslova raketově. První iPad společnost představila o tři roky později a o další tři roky později v roce 2013 byla nejhodnotnější značkou na světě, jak je vidět na videu.

Dnes je Apple pořád největší firmou na světě s tržní hodnotou přesahující 2 biliony dolarů (45 bilionů korun). I kdyby ji v následujících letech překonal další americký gigant – Amazon, jehož akcie v době koronavirové krize výrazně posílily, bude mít význam písmenka “i” pro fanoušky této značky ještě dlouho mimořádnou hodnotu.

Text a foto: René Pajurek
Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář