Ledové komory pro vakcínu proti covidu-19

Datum 04.04.2021

Vakcína proti onemocnění covid-19 je tady a s ní také otázka, jak rozdělit miliony dávek vakcíny, když musí být skladovány při -70 °C? Odborníci na chlazení – společnost L&R Kältetechnik z německého Sundernu – přichází s řešením. Vakcíny je možné převážet v přepravních kontejnerech plně vybavených spolehlivou technologií chlazení a výrobou elektřiny. Součástí těchto speciálních kontejnerů jsou kabely společnosti LAPP.

V listopadu 2020 německá společnost Biontech požádala o schválení své vakcíny proti onemocnění covid-19 ve Spojených státech a oznámila, že první očkování začne již v prosinci, což vyvolalo rozruch po celém světě. Naděje byly mírně utlumeny, když vyšlo najevo, že vakcína musí být před podáním skladována při teplotě -70 °C a pouze po krátkou dobu je možné ji uchovávat v normální chladničce. Biontech dodává vakcínu v krabičkách, které fungují jako velké termosky a udržuje obsah v chladu i několik dní. To však neřeší situaci, kdy je nutné vakcínu přepravit letecky nebo lodí, kde přeprava trvá podstatně delší dobu. „Jakmile jsme se dozvěděli o tomto problému, okamžitě jsme se pustili do hledání mobilního autonomního řešení,“ říká Christoph Wiemer, vedoucí prodeje speciálních systémů ve společnosti L&R Kältetechnik. Společnost se sídlem v německém Sundernu, která zaměstnává 150 lidí, vyrábí chladicí systémy, včetně chlazení strojů studenou vodou, a speciální systémy pro mimořádně nízké teploty pro chemický a farmaceutický průmysl.

Jeden kontejner pro 3,5 milionu dávek vakcíny

Společnost vyrábí stacionární chladicí systémy již 25 let, ale tato vakcína vyžaduje mobilní řešení. Společnost L&R přišla s nápadem vzít běžný přepravní kontejner o délce 20 nebo 40 stop a do něj nainstalovat chladicí komoru včetně chlazení a dokonce i autonomního nouzového napájení s dieselovým generátorem nebo kapalným dusíkem – a zajistit tak přítomnost záložního zdroje pro případ selhání. Standardní kontejner o délce 40 stop pojme 40 m3 chladicí komory s teplotou -80 °C a předsíň, kde je teplota -20 °C. Tato předsíň funguje jako nízkoteplotní přechodová komora. Odhaduje se, že skladovací kapacita je až 3,5 milionu dávek vakcíny. Kontejner bude stát mezi 150 000 a 300 000 EUR v závislosti na velikosti a instalovaném zařízení. Cena není tak vysoká, jak se může zdát. Je třeba si uvědomit, že tak nízké teploty vyžadují instalaci desítek laboratorních mrazírenských skříní, které nejen že jsou drahé, ale také spotřebují spoustu elektrické energie a jsou náročné na prostor. Podle Wiemera toto oznámení vyvolalo velký rozruch, zejména v Rusku a v Japonsku. “Vedení od nás očekává, že v roce 2021 prodáme až 70 takových kontejnerů. V současné době již máme spoustu poptávek.

Již 20 let používá společnost L&R Kältetechnik výhradně kabely LAPP. „Servis, dodací lhůta, ceny – vše nám sedí a jsme velmi spokojeni,“ říká Wiemer. V nádobce na vakcíny musí kabely odolávat drsným podmínkám v podobě extrémních teplot – jak nízkých, tak i vysokých. Například chladivo protéká výparníkem při teplotě -90 °C a ventilátory zde zajišťují odvod tepla. Aby se zabránilo zamrznutí jejich elektromotorů, jsou jejich ložiska vyhřívaná. Oba kompresory mají výkon 20 kilowatt a kabelem ÖLFLEX® Classic 110 proudí 40 A. Přímo na dieselovém generátoru může teplota stoupnout přes 100 °C. V mrazicím úložném prostoru, kde může být na některých místech teplota až -100 °C, jsou instalovány kabely ÖLFLEX® HEAT s pláštěm z PTFE (teflon). L&R Kältetechnik tedy opravdu hraje na jistotu, protože ÖLFLEX® HEAT 260 SC je vhodný pro použití v náročných podmínkách. Je robustní, chemicky odolný a prostorově úsporný pro použití při konstrukci strojů a zařízení při teplotách -190 °C až +260 °C.


Ohřívání světel a rámu dveří

Kromě napájecích kabelů v chladicím systému obsahuje kontejner také kabely pro přenos signálu, například od teplotního senzoru, který řídí frekvenční měnič a tím i kompresor. Kromě toho může obsluha připojit datový kabel do rozvaděče na zákaznickém rozhraní. Některé kabely v zařízení nejsou odpovědné za chlazení, ale za vytápění. Rozsvítíte-li světlo doma, nemělo by být zakryto, aby se teplo mohlo rozptýlit. Ve skladovací komoře je problém přesně opačný. V tomto případě musí být světelné LED pásky vyhřívány, jinak by mohly jednoduše selhat. Stejně tak gumové těsnění na dveřích mezi zámkem a skladovací komorou musí být vyhřívané, jinak by okamžitě zamrzlo a člověk uvnitř by se ocitnul v ohrožení života. Řešením je vyhřívaný rám dveří a dveřních kontaktů, které monitorují každý vstup do komory. Pro zajištění bezpečnosti musí osoba, která se nachází v nízkoteplotní části komory, pravidelně stisknout určené tlačítko. Pokud není k dispozici žádný signál, dojde ke spuštění poplachu, protože osoba uvnitř mohla upadnout do bezvědomí. Jakákoli porucha v elektrickém systému může ohrozit lidské životy, a proto L&R Kältetechnik sází na bezpečnost a spolehlivost kabelů od společnosti LAPP. „V našich nabídkách specifikujeme nejen vlastnosti použitých kabelů, ale také to, že se jedná o kabely ÖLFLEX® od společnosti LAPP a o jaký typ se jedná,“ zdůrazňuje Christoph Wiemer. “Naši zákazníci si toho velice váží.”

Společnost L&R Kältetechnik vyrábí chladicí komory pracující až do – 110 °C, včetně některých pro terapeutické aplikace. „Studené sauny“ jsou stále oblíbenější. Slouží k regeneraci celého těla, ale také ke snížení stresu a úlevě od bolesti. Při teplotě -110 °C stačí uživatelům k dosažení požadovaného výsledku pouze 2 – 3 minuty.

Lucie Dvořáková, foto: Lapp

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář