Vymyslel a na 3D tiskárně vytiskl držáky vakcín

Datum 20.04.2021

Michal Pavlásek, specialista technolog v trutnovském závodě Siemens, vymyslel a vytiskl držáky na lahvičky s vakcínou proti nemoci covid-19 na své vlastní 3D tiskárně. Držáky slouží k převážení vakcín a další manipulaci, která musí být mimořádně šetrná. 

„Inspiroval jsem se článkem na internetu, ve kterém se psalo o potížích zdravotníků a nemocnic při manipulaci s vakcínou. Kontaktoval jsem nemocnici v Trutnově, která mi potvrdila, že by držáky vakcín velice uvítala,“ vysvětlil svůj nápad Michal Pavlásek.

Skladování ve vertikální poloze

„Prvotní model držáku pro 3D tisk jsem stáhl z internetu, rozměry ale nebyly vyhovující,“ popisuje vývoj držáku Michal Pavlásek. Spojil se proto s koordinátorkou očkování z trutnovské nemocnice a společně stanovili správný rozměr, který by byl vhodný do boxů pro převážení vakcín. Podle zadaných rozměrů navrhl, na 3D tiskárně vyrobil a do nemocnice dodal první prototyp pořadače lahviček. Tento pořadač umožňuje přepravovat a skladovat nestabilní lahvičky s vakcínou ve vertikální poloze – tato poloha lahvičky je důležitá, protože vakcinační látka je velmi křehká a kvalita séra se případnými otřesy snižuje. Držák tedy celkově usnadňuje správnou manipulaci s vakcínou od jejího vyzvednutí v mraženém stavu až do finální aplikace. 

Další pomoc nemocnicím

„S trutnovskou nemocnicí jsme se dohodli na další spolupráci, vymyslel a vyrobil jsem další držáky pro transport vakcín v polystyrenových boxech z FN v Hradci Králové do Trutnova,“ říká Pavlásek. Jedná se o stohovatelná plata, jejichž jednotlivá patra neleží přímo na vakcínách a nemůže tedy dojít k jejich poškození. Tento typ zakládání pojme 400 lahviček s vakcínami, každá lahvička obsahuje 5 dávek, to znamená, že tyto držáky pokryjí spotřebu až pro 2 000 očkovaných. 

S prosbou o pomoc se na Michala Pavláska obrátila i nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem, i pro ni Pavlásek navrhl a vytiskl potřebný model držáku. 

Pro závod Siemens v Trutnově je společenská odpovědnost nedílnou součástí firemní kultury, proto se rozhodl tuto aktivitu podpořit a podílí se nákladech 3D tisku.

Lenka Hlavatá, foto: Michal Pavlásek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář