Porsche u nás zahájilo výstavbu vzdělávacího centra za 156 milionů korun

Datum 02.05.2021

Vizualizace Vzdělávacího centra, jehož otevření je plánováno na jaro příštího roku. Foto: Archív Porsche Česká republika

Společnost Porsche Česká republika, největší importér nových osobních a užitkových vozidel do České republiky, ve čtvrtek 29. dubna zahájila výstavbu nového vzdělávacího centra v obci Zlatníky-Hodkovice v okrese Praha Západ, v rozvojové oblasti určené pro vědu a výzkum. Vzdělávací centrum bude sloužit především ke zvyšování kvalifikace zaměstnanců prodejní a servisní sítě značek Volkswagen osobní vozy, Audi, SEAT, Volkswagen Užitkové vozy, CUPRA, programu prodeje ojetých vozů Das WeltAuto a projektu komplexního řešení nabíjecí infrastruktury MOON. Moderní multifunkční objekt si vyžádá celkovou investici ve výši 156 milionů Kč a jeho slavnostní otevření je plánováno na jaro 2022.

„Mám velkou radost, že jsme s dnešním položením základního kamene udělali další významný krok k vybudování našeho nového vzdělávacího centra,“ říká Franz Pommer, jednatel Porsche Česká republika. „Odborné znalosti a know-how jsou v oblastech prodeje a servisu pro spokojenost našich zákazníků naprosto klíčové a v budoucnosti jejich význam ještě poroste. Proto jsme se rozhodli uskutečnit naši největší investici na českém trhu a vybudovat moderní vzdělávací středisko, z jehož činnosti budou mít prospěch všichni zákazníci námi zastupovaných značek. A nejen oni. Naši školitelé zde budou předávat nejnovější informace ze světa automobilové techniky koncernu VOLKSWAGEN také učitelům českých odborných škol, s nimiž spolupracujeme, hasičům, pracovníkům pojišťoven a mnoha dalším zájemcům.“

Symbolickým poklepáním na základní kámen dnes v obci Zlatníky-Hodkovice zahájili stavbu Vzdělávacího centra Porsche ČR (zprava) jednatel Porsche ČR Jan Hurt, architekt Tomáš Kaňka, Franz Pommer, jednatel Porsche ČR a Michal Kupček, výkonný ředitel Porsche Immobilien CZ.
Foto: Archív Porsche

Vzdělávací centrum Porsche Česká republika je koncipováno jako multifunkční budova, v níž budou probíhat školení, setkání, odborné konference a další akce. Nejmodernější vybavení umožní vzdělávací a školicí programy v rámci hybridní výuky, která zahrnuje samostudium, online výuku se školitelem a prezenční školení. Jedna z pěti učeben pro technická školení bude například speciálně vybavena pro výuku karosářů, včetně rovnání a sváření různých materiálů používaných v nejmodernějších konstrukcích karoserií vozidel koncernu VOLKSWAGEN. Další tři učebny budou sloužit pro tzv. netechnická školení a jedna učebna bude vyhrazena pro přípravu multimediálního obsahu a online vysílání. Vnitřní prostory budou variabilní s možností různého propojování a změny velikosti.

Multifunkční budova v moderním stylu je dílem architektonického studia Kaňka + Partners. „Novostavbu Vzdělávacího centra Porsche Česká republika jsme navrhli jako moderní objekt splňující poslední trendy v oblasti stavebnictví, a to nejen po stránce architektonické, ale i uživatelské. Z environmentálního pohledu splňuje budova svou energetickou náročností parametry velmi úsporné budovy. Pro úsporu energií jsou využity technologie rekuperačního větrání, inteligentního řízení osvětlení a exteriérového stínění. Zdrojem pro vytápění a chlazení jsou jednotky fungující na principu tepelného čerpadla. Téměř celou plochu střech pokryje fotovoltaická elektrárna a takto získávaná elektrická energie bude využívána nejen pro potřeby objektu, ale i nabíjení elektrovozidel.“ říká architekt Jiří Hejl ze společnosti Kaňka + Partners. Nové centrum se tak stává konkrétním příkladem naplňování koncernové strategie přechodu k bezemisní mobilitě s názvem Way to Zero.

„Trvalá udržitelnost je pro nás prioritou ve všech oblastech,“ říká Franz Pommer. „A tomuto požadavku bude podřízeno i naše vzdělávací centrum. Na venkovním parkovišti pro osobní automobily budou například stojany pro rychlé nabíjení elektricky poháněných vozů.“ Se „zeleným“ přístupem ladí i další aspekty architektonického řešení. Budova bude zasazena do zeleně, k jejíž zálivce poslouží dešťová voda zachycovaná do retenčních nádrží s akumulačním prostorem, a mikroklima budovy vylepší popínavá zeleň na fasádě. Nové Vzdělávací centrum Porsche Česká republika nabídne díky inovativním technologiím, nejmodernějším zařízením a důsledné aplikaci principu trvalé udržitelnosti reprezentativní zázemí pro vzdělávání.

Jan Klíma

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář