Průmyslový Wi-Fi 6 modul umožňuje náročné aplikace Průmyslu 4.0

Datum 18.05.2021

Digitalizace klade rostoucí požadavky na efektivnější bezdrátová síťová řešení. Společnost Siemens proto rozšiřuje své portfolio síťových komponent pro průmyslová řešení IWLAN a představuje první průmyslový klientský modul na trhu Scalance WUM766-1, který splňuje nejnovější standard bezdrátové sítě LAN IEEE 802.11.ax („Wi-Fi 6“). Umožňuje tak spolehlivé a vysoce výkonné bezdrátové připojení, dokonce v krytí IP65. 

  • První IWLAN přístupové body a první průmyslový klientský modul Wi-Fi 6 dostupný na trhu.
  • Spolehlivé a vysoce výkonné bezdrátové připojení s maximální rychlostí přenosu dat.
  • Zařízení jsou dostupná ve vysokém krytí a s průmyslovými schváleními pro jednotlivé oblasti průmyslu.

Kombinace IWLAN klientských modulů s novými přístupovými body Scalance WAM766-1 umožňují uživatelům implementovat náročné aplikace Průmyslu 4.0, jako automaticky řízené vozíky (AGV) nebo dálkově ovládané jeřáby. Při hrubých rychlostech přenosu dat 1201 Mbit/s mohou přístupové body propojit velké množství mobilních zařízení ve stísněných prostorech, jako jsou například systémy v oblasti logistiky.

Síťové IWLAN komponenty lze také použít mimo rozvaděče, např. v železniční dopravě a v průmyslových aplikací v náročném prostředí, díky specifickým průmyslovým schválením a kompaktní a robustní konstrukci s krytím IP65.

Specifická mobilní zařízení v IWLAN sítích lze navíc deaktivovat pomocí funkce režimu spánku v kombinaci s digitálním vstupem / výstupem. To pomáhá šetřit energii, prodlužovat životnost a cykly údržby mobilních IWLAN zařízení napájených z baterií. Díky tomu lze také například dosáhnut energeticky efektivnějšího provozu autonomních vozíků (AGV).

Nové komponenty jsou také vybaveny funkcí určenou zejména pro tzv. průmyslovou oblast s „iPRP“ (z angl. Industrial Parallel Redundancy Protocol) pro redundantní datovou komunikaci přes WLAN, poskytující vysoce dostupnou bezdrátovou komunikaci a maximální dostupnost pro kritické služby. Tuto funkci lze aktivovat pomocí vyměnitelného paměťového média CLP, které také umožňuje snadnou výměnu zařízení v terénu, díky své možnosti ukládání jak konfigurace nastavení komponentu, tak i firmwaru.  Po výměně náhradního IWLAN přístupového bodu nebo klienta je CLP jednoduše přenese. Výměnu tak zvládne i nezaškolená obsluha.

Mariana Kellerová, foto: Archiv Siemens

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář