V žebříčku 1000 nejrychleji rostoucích firem Evropy je i softwarová firma z Olomouce

Datum 25.05.2021

Zatímco na první pohled jsou v žebříčku 1000 nejrychleji rostoucích firem Evropy pouze dva zástupci České republiky sídlící v Praze, ve skutečnosti mají v prestižním přehledu sestavovaném každoročně deníkem Financial Times jedno želízko v ohni i tuzemské regiony. Je jím technologická firma SCIANT, jež se zabývá vývojem softwaru, strojovým učením a využitím velkých dat či blockchainu. Sídlí sice v bulharské Sofii, ale už od roku 2018 má pobočku také v Olomouci.

V žebříčku, jenž posuzuje evropské firmy podle tempa růstu jejich tržeb mezi lety 2016 a 2019 obsadila společnost SCIANT 360. příčku poté, co její tržby v hodnoceném období vzrostly o 453 % na 3,3 milionu eur. Podle spoluzakladatele a ředitele české pobočky SCIANT Stephena Burkeho za to firma vděčí především kvalitě svých služeb, jež ji řadí mezi lídry v oblasti zákaznické spokojenosti. “Za pouhých pět let existence jsme si dokázali vybudovat širokou zákaznickou základnu napříč Evropou, Severní Amerikou a Asií. Naší klienti působí v nejrůznějších oborech od finančnictví, přes pohostinství a hotelnictví až po logistiku a nejvíce si na nás váží toho, že rozumíme jak technologiím, tak podnikání,“ říká Burke a jako jeden příklad za všechny uvádí mezinárodního přepravce zásilek DHL.

Navzdory celosvětovému propadu ekonomiky v důsledku koronavirové pandemie se společnosti SCIANT podařilo loni udržet stejné tempo růstu jako v roce 2019. Výrazně k tomu přispěla její expanze do oblasti správy a podpory IT integrací před dvěma lety. “Naši zákazníci díky tomu už nemusí zaměstnávat IT personál ani pořizovat vlastní počítače či servery. Hardware, software, technickou podporu, údržbu a řešení nenadálých problémů pro ně dokážeme v plném rozsahu zajistit my jako předplacenou službu,” popisuje Burke s tím, že na spravované platformě má SCIANT již 2 000 subjektů a letos plánuje přidat dalších 15 000. Důkazem správně nastavené byznysové strategie jsou silné tržby v posledním čtvrtletí roku 2020, na něž společnost navázala v prvním kvartálu letošního roku, kdy zaznamenala vůbec nejvyšší čtvrtletní obrat ve své historii.

I proto má SCIANT letos v plánu další expanzi. Tržby mají podle Burkeho meziročně vzrůst o polovinu, což si vyžádá přijmout ke stávající více než stovce zaměstnanců padesát dalších. Nové kolegy bude přitom SCIANT hledat nejen pro svoji další kancelář, jež bude letos otevřena v Albánii, nebo Chorvatsku, ale také pro stávající pobočku v Olomouci. Na hanácké metropoli, kde spoluzakladatel společnosti SCIANT Burke žije, si firma podle něj cení mimo jiné jazykové vybavenosti absolventů Palackého univerzity. I proto do Olomouce soustředí svoje celosvětové obchodní, marketingové a konzultační aktivity.

O společnosti SCIANT

SCIANT je technologická společnost zabývající se vývojem softwaru, strojovým učením a využitím velkých dat či blockchainu. Jejích více než 100 zaměstnanců poskytuje z centrály v bulharské Sofii i z pobočky v Olomouci služby klientům po celém světě. SCIANT spolupracuje s velkými podniky i rychle rostoucími startupy, a to zejména v oblasti logistiky, dopravy, bankovnictví, fintech, turistického ruchu či pohostinství. Více na www.sciant.com.

Lucie Herberová, foto: Archív Sciant

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář