Legendární autor antiviru John McAfee spáchal v cele sebevraždu těsně před vydáním do USA

Datum 24.06.2021

John McAfee, technologický inovátor, jehož jméno je synonymem známého antivirového softwaru, včera spáchal sebevraždu ve své cele v Barceloně několik hodin poté, co španělský soud schválil jeho vydání ze Španělska, aby čelil obvinění z daňových úniků v USA, uvedla regionální katalánská vláda pro agenturu Associated Press. Jeho právník uvedl, že se McAfee zřejmě ve své vězeňské cele oběsil.

Katalánské ministerstvo spravedlnosti ve svém prohlášení uvedlo, že vězeňští pracovníci a zdravotníci se snažili zachránit život 75letého muže, ale neúspěšně. Po neúspěšných pokusech o záchranu byl muž prohlášen za mrtvého.

“Do věznice byli vysláni pracovníci justice, kteří vyšetřují příčiny smrti. Vše nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.” uvádí se v prohlášení.

McAfee byl loni v říjnu zatčen na mezinárodním letišti v Barceloně, když se chystal nastoupit na let do Istanbulu. Soudce tehdy nařídil, aby byl McAfee držen ve vězení a čekal na výsledek jednání o vydání.

Zatčení podnikatele přišlo den poté, co úřady zveřejnily obvinění z daňového deliktu v USA. Prokurátoři z Tennessee obvinili McAfeeho z vyhýbání se placení daní poté, co nepřiznal příjmy z propagace kryptoměn při výkonu poradenské činnosti, jakož i příjmy z přednášek a prodeje práv na svůj životní příběh pro dokumentární film.

Od doby, kdy McAfee v 80. letech zbohatl na svém stejnojmenném antivirovém softwaru, který stále nese jeho jméno, se choval stále nevyzpytatelněji, naposledy jako samozvaný kryptoměnový guru, který tvrdil, že vydělá 2000 dolarů denně. Své důvěřivé investory poté obral o několik milionů dolarů a poté byl obviněn z podvodu s ovlivněním hodnoty kryptoměn se systémem zvaným “pump and dump”.

Jeho život byl však daleko divočejší. Po nevyřešené vraždě svého souseda – byznysmena z Floridy – v Belize v roce 2012 se stal předmětem nebývalého zájmu médií. McAfee uvedl, že o vraždě nic nevěděl, ale naopak se obával, že právě on mohl být tím původním zamýšleným cílem útočníka. Když u něj během všetřování policie našla v jeho domě, kde žil se sedmnáctiletou dívkou velký arzenál zbraní, McAfee rychle zmizel.

O tři roky později jej zase chytli při řízení pod vlivem spolu s nelegálním držením zbraně ve Spojených Státech. V červenci 2019 byl zase propuštěn z vazby v Dominikánské republice poté, co byl spolu s dalšími pěti lidmi podezřelý z toho, že cestoval na jachtě s velkorážními zbraněmi, municí a vojenským vybavením, uvedli tehdy představitelé karibského ostrova.

McAfee se narodil v Anglii v Cinderfordu v hrabství Gloucestershire na základně americké armády, který zde sloužil. Jeho matka byla Britka. Vyrůstal především v Salemu ve Virginii. McAfee prohlásil, že se cítí být stejně tak Britem jako Američanem. Když bylo McAfeemu 15 let, spáchal jeho otec, který se pak stal alkoholikem, sebevraždu zastřelením.

Radim Ptáček, foto: twitter

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář