Panasonic prodal akcie Tesly za 3,6 mld. dolarů. Za 11 let na nich vydělal více než stonásobně

Datum 27.06.2021

foto 2x: René Pajurek

Přední dodavatel baterií společnosti Tesla Inc. již není jejím akcionářem. Společnost Panasonic Corp. v pátek 25. června, 3 dny před kulatými narozeninami jejího šéfa Elona Muska, oznámila, že prodala celý svůj podíl ve společnosti Tesla za přibližně 3,6 miliardy dolarů, který získala hned po IPO v roce 2010. V té době se jednalo o nákup 1,4 milionů akcií Tesly. V polovině loňského roku Tesla oznámila akciový split 1:5. Panasonic poté měl již 7 milionů akcií s označením TSLA.

Panasonic uvedl, že tento krok neovlivní jeho dodávky baterií společnosti Tesla a obě společnosti udržují velmi dobré vztahy. Panasonic rovněž dříve investoval 1,6 miliardy dolarů na výstavbu společné továrny na baterie s Teslou v Nevadě nazvanou Gigafactory. To způsobilo dlouholeté ztráty společnosti Panasonic, než letos společnost oznámila, že konečně dosáhla zisku.

Společnost Tesla zvýšila úsilí o diverzifikaci dodávek baterií, spolupracuje s dalšími výrobci v Číně a Jižní Koreji a zkoumá možnosti výroby vlastních baterií. Mezitím v letošním roce odstoupil Kazuhiro Tsuga, výkonný ředitel společnosti Panasonic, který vedl investici v Gigafactory.

Jin Tang, výzkumný pracovník banky Mizuho v Tokiu, uvedl, že prodej akcií je známkou toho, že si Panasonic chce udržet určitý odstup od společnosti Tesla a zachovat si různorodou zákaznickou základnu. Panasonic má také společný podnik na výrobu baterií s Toyotou Motor Corp.

Jin Tang, výzkumný pracovník banky Mizuho v Tokiu, uvedl, že prodej akcií je známkou toho, že si Panasonic chce udržet určitý odstup od společnosti Tesla a zachovat si různorodou zákaznickou základnu. Panasonic má také společný podnik na výrobu baterií s Toyotou Motor Corp. Zároveň dodal, že s tím, jak se společnost Tesla začala hledat jiné hráče na bateriovém trhu, Panasonic již nemá pocit, že by nutně potřeboval tuto provázanost, představující jeho podíl v Tesle.

Panasonic začal dodávat lithium-iontové bateriové články společnosti Tesla v roce 2009. Začátkem letošního roku jeden z vedoucích pracovníků společnosti Panasonic uvedl, že společnost vyvíjí pro Teslu větší cylindrickou baterii, ale o době uvedení na trh ještě nebylo rozhodnuto.

Radim Ptáček

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář