Dnes slaví Elon Musk padesátiny. Jeho cesta k úspěchu byla barvitá

Datum 28.06.2021

Fotokoláž: Volty.cz

Jméno Elon Musk dnes zná snad skoro každý. V každé zemi má spoustu fanoušků, ale také pár těch, kteří v jeho podnikání vidí více to negativního pro naší společnost. Ještě před deseti lety ho ale znali spíše jen ti, co se zajímali o elektromobilitu nebo o kosmonautiku. Musk se dostal do větší mediální pozornosti v květnu 2012, kdy SpaceX jako první soukromá firma úspěšně vyslala kosmickou loď k Mezinárodní vesmírné stanici. Jeho vesmírná firma na orbitální dráhu také umisťuje poněkud kontroverzní satelity Starlink, které mají umožnit vysokorychlostní příjem internetu. SpaceX triumfovala loni na jaře, kde k ISS poprvé dopravila lidskou posádku. To ale předbíháme…

Foto: SpaceX

Dnes, 28. června 2021 slaví Elon Musk své padesátiny. Mnozí Američané jej, díky portfoliu svého podnikání, berou jako svého Iron Mana. Ale jako Iron Man se nenarodil. Jeho otec pochází z Pretórie v Jižní Africe. Vzpomínky na něj však nemá příliš dobré, jak sám později přiznal. V Jihoafrické republice do svých 17 let vyrůstal a se svým bratrem Kimbalem a svými bratranci cestoval po těch bohatších částech jihoafrického hlavního města a prodával tam domácí čokoládová velikonoční vajíčka. K byznysu si tak přičichnul již v ranném mládí.

V 17 letech se Musk přestěhoval do Kanady, odkud pochází jeho matka Maye. Měl pro to dva důvody: tou první bylo přijetí na Queen’s University a tou druhou možnost se vyhnout povinné službě v jihoafrické armádě. Tentýž rok získal Elon také kanadské občanství. O to usiloval zčásti také proto, že cítil, že by bylo snazší touto cestou získat i občanství americké. V USA viděl i obrovské možnosti a také svou budoucnost.

V roce 1992 Musk Kanadu opustil, aby studoval obchod a fyziku na University of Pennsylvania, kde získal bakalářský titul. Poté zamířil na Stanford v Kalifornii, kde chtěl studovat aplikovanou fyziku. Vydržel tam však pouhé dva dny. Využil internetového boomu v polovině 90. let minulého století a v malé pronajaté kanceláři v Palo Altu v kalifornském Silicon Valley založil svou první firmu Zip2 spolu s andělskými investory, kteří poskytli kapitál za podíl na společnosti. Tu pak v únoru 1999 prodali společnosti Compaq za 307 milionů dolarů. Elonův podíl činil 22 milionů za jeho 7% podíl ve firmě.

Pro někoho by taková suma peněz znamenala doživotní zajištění, aniž by někdy musel pracovat. Elon však měl jiné plány. V roce 1999 založil společnost X.com, která byla v podstatě internetovou bankou. Ve své době neuvěřitelně odvážný a ambiciózní projekt, který šel do konkurenčního boje s obrovskými bankovními domy. Společnost se později přejmenovala na PayPal a pod tímto názvem provozuje své finanční služby doposud. V červenci 2002 byla však prodána společnosti eBay za 1,5 miliardy dolarů. Dodnes tvoří významnou část zisků eBay a díky akvizici PayPalu je dnes eBay dvakrát bohatší. “Z tohoto prodeje Musk získal 250 milionů, což mu stačilo ke splnění jeho bláznivých snů,” píše Ashlee Vance v knize Elon Musk, Tesla, Space X a hledání fantastické budoucnosti.

To už je opravdu slušný počáteční kapitál na realizaci svých snů, byť se mnohým v počátku zdály velice odtržené od reality a možností. Zhruba polovinu peněz získaných prodejem PayPalu krátce na to investoval do založení své vesmírné společnosti SpaceX, která je v současnosti nejvýznamnějším hráčem v dobývání kosmu. Tato společnost se v současnosti snaží vybudovat z ospalé vísky Boca Chica v Texasu na hranicích s Mexikem novou základnu pro start svých raket a přejmenovat ji na Starbase.

Následující rok Elon Musk finančně založil Martina Eberharda a Marca Tarpenninga – vznikla tak společnost pojmenovaná po americkém géniovi srbského původu – Tesla Motors. Musk svou investicí 7,5 milionu dolarů získal zároveň pozici předsedy představenstva. V té době ještě nikdo nevěděl, jak významnou osobou se Musk v budoucnu pro Teslu stane, a že to bude právě on, který z ní udělá světového producenta špičkových elektromobilů. To už se však dalo tušit o koho vlastně jde. O dalších pět let později, v roce 2008 byl představen první sportovní vůz Tesla Roadster, který byl postavený na sportovním podvozku Lotusu Elise.

V červnu 2010 Tesla Motors vstoupila na burzu. V roce 2017 se přejmenovala pouze na společnost Tesla. Nechal se tam možná inspirovat společností Apple Computer, která se o deset let dříve také přejmenovala pouze jen na Apple. Na Wallstreet má značku TSLA a dnes je podle kapitálového ohodnocení přes 500 miliard dolarů tou největší automobilkou na světě. Automobilka dnes kromě luxusních sedanů vyrábí také auta střední třídy a nový roadster, který má mít největší zrychlení na světě. Řidič tohoto supersportu si tak může při rozjezdu užít přetížení 1G. Dodnes nemá Tesla reálnou konkurenci, která by se dokázala pochlubit podobnými parametry.

Elon Musk dnes vlastní 170 milionů akcií společnosti Tesla, které mají hodnotu přesahující 100 miliard dolarů. Spolu s vlastnictvím SpaceX se z něj v současné době stal nejbohatší člověk na světě. Pozice, kterou si často mění se zakladatelem Amazonu Jeffem Bezosem, který je podobně zapálený fanoušek dobývání kosmu. K tomu ostatně založil společnost Blue Origin.

SpaceX a Tesla jsou dnes ve světě jeho nejznámější značky. Firem, kterým pomohl Elon po prodeji PayPalu je ale mnohem více. SolarCity, kterou 4. července 2006 založil se svými bratranci Peterem Rivem a Lyndonem Rivem je jednou z nich. V roce 2009 panely společnosti generovaly energii 440 megawattů.

Deset let po založení SolarCity, oznámila 1. srpna 2016 společnost Tesla, že získá SolarCity za 2,6 miliardy dolarů sloučením všech akcií. Posláním společnosti Tesla od jejího vzniku bylo „urychlit přechod světa k udržitelné energii“. Jelikož měl Musk podíly v obou firmách, jeho nařadění podílu v nově sloučené firmě nebylo téměř žádné.

Společnost Boring Company, která má v angličtině dvojí smysl – Razicí nebo Vrtací firma, ale také Nudná firma, byla Muskem založena s cílem razit několikapatrové tunely pod městy a ulevit tak městům od dopravní přetíženosti. Prvních deset milionů dolarů získala prodejem plamenometu, který v Americe trhal prodejní rekordy. Jeho vize tunelů zaujaly už starosty Los Angeles, Las Vegas i Washingtonu DC.

Umělé inteligenci přikládá klíčový význam pro náš rozvoj. Propojení lidských smyslů s umělou inteligencí má zajistit jeho Neuralink. Ten má také pomoci v medicíně, mimo jiné i v případech léčby Parkinsonovy nebo Alzheimerovy choroby. Muskovu zájmu o správném směřování umělé inteligence také něco napovídá jeho investice do společnosti Vicarious.

Další z Elonových vizí, které mají změnit svět, je Hyperloop, což je koncept vysokorychlostního transportního systému blížícího se rychlosti zvuku. Systém je založený na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely. U Muska je známo, že má velice blízko ve zhmotňování svých představ, takže o něm v budoucnu ještě uslyšíme.

Elonův raný zájem o čtení filozofie, sci-fi a fantasy románů se odráží v jeho idealismu a zájmu o lidský pokrok. Zaměřuje se na práci v oblastech, které označil za zásadní pro naši budoucnost, konkrétně na internetu, přechodu na obnovitelné zdroje energie a kolonizaci vesmíru, bez které si budoucnost lidstva nedokáže představit.

René Pajurek

Dny teplárenství 700 x 200 px

Komentáře k článku (1)

  1. Elon Musk je dle mého názoru největším nebezpečím pro lidstvo. Mnohem nebezpečnější než třeba Putin. Nezvládá své ego a jednou přivede lidstvo na pokraj zničení. Budu doufat, že se mu to nepovede.

Napsat komentář