Nová spolupráce v oblasti vývoje prémiových bateriových článků

Datum 07.07.2021

foto: Siemens

Společnost Siemens uvedla, že inovativní výrobce článků pro elektrické vozy InoBat Auto si zvolil její portfolio produktů a řešení v oblasti elektrizace, automatizace a digitalizace k digitalizaci celého řetězce výroby akumulátorů pro elektromobily. Siemens je předním výrobcem a poskytovatelem softwaru pro průmyslovou automatizaci a inteligentní infrastrukturu. S využitím jeho technologií a zkušeností z oboru může proto InoBat využít flexibilní, transparentní a efektivní procesy ve všech oblastech výroby a zajistit si tak nejen trvalý úspěch při výrobě baterií, ale i zkrátit dobu pro jejich uvedení na trh. InoBat využije řešení Siemens i při tvorbě koncepce uceleného digitálního zařízení jak ve svých vědecko-výzkumných centrech, tak zejména v plánovaných gigatovárnách.

„Naším cílem je vytvořit udržitelný výrobní proces orientovaný na celý životní cyklus baterie v rámci očekávaného rozvoje elektromobility,“ uvedl Marián Boček, jeden ze zakladatelů a generální ředitel InoBat Auto. 

„Unikátní spojení našeho výzkumu a vývoje a technologií Siemens v oblasti návrhu a simulací dále usnadní výrobu našich prémiových baterií šitých zákazníkům přímo na míru a může zkrátit dobu, která uplyne od chvíle, kdy bateriový článek opustí naši laboratoř, až do výroby ve větším měřítku. Zároveň umožní trvalé plnění cílů v oblasti udržitelného rozvoje a jednotlivých požadavků našich zákazníků.“

V rámci jednotlivých strojních zařízení i výrobních linek hodlá InoBat Auto nasadit nejrůznější produkty a řešení včetně hardwaru, řídicích systémů Simatic, operátorských obrazovek, síťových topologií, standardizovaných strojních rozhraní a monitorování spotřeby energie.

Díky portfoliu řešení Siemens Xcelerator může společnost InoBat vytvořit digitální dvojče na podporu dalšího vývoje prémiových a speciálních článků pro elektromobily. Portfolio Simcenter a sadu softwarových nástrojů NX pak využije v oblasti návrhu a optimalizace fyzikálních i chemických vlastností produktů, kdy do systémů Siemens pro návrh a simulaci vloží výsledky svého patentovaného chemického výzkumu. Kromě produktového vývoje plánují InoBat a Siemens spolupracovat i při vývoji a zavádění komplexní koncepce digitálního podniku ve všech vědecko-výzkumných centrech a gigatovárnách InoBat. Holding tak získá ucelený softwarový ekosystém pro interní i externí zákazníky. 

Systémy Teamcenter, Opcenter a MindSphere v kombinaci s automatizačními produkty Siemens pomohou společnosti InoBat zvýšit výkon všech zařízení a zároveň zachovat vysokou úroveň ochrany životního prostředí a operativní účinnosti.

„Elektrické vozy jsou klíčovou součástí budoucí mobility, a důležitým faktorem jejich úspěchu budou i výrobci bateriových článků, jako je InoBat,“ uvedl Edwin Severijn, zástupce Siemens Digital Industries Software. „V tomto segmentu však panuje velice vysoká konkurence a výrobci akumulátorů musí zavádět komplexní procesy, aby se udrželi na vrcholu. Díky našemu portfoliu Xcelerator může InoBat vytvářet přesné digitální modely, a tak zrychlit a optimalizovat procesy plánování, návrhu, zprovoznění a provozu výrobních linek a zařízení.“

Mariana Kellerová

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář