BMW odhalilo sériovou verzi poněkud futuristického e-skútru CE 04

Datum 10.07.2021

Foto: BMW MOTORRAD

BMW tento týden představilo sériovou verzi elektrického skútru CE 04. Mnoho designových prvků futuristické studie Concept Definition CE 04 bylo zachováno. Pohonný systém elektrického skútru má těžit z vývoje BMW iX.

BMW představilo koncept v listopadu 2020, nyní se představuje sériová verze. Vizuální změny jsou jen drobné: zatímco přední část vypadá stále napůl povědomě – protože slouží také k ochraně jezdce před větrem a deštěm, designéři dali CE 04 prodlouženou, plochou záď. Ta s plovoucí lavicí má umožnit například snadný výstup také zezadu.

Zatímco v listopadu BMW ještě mlčelo o technických údajích (protože se v té době soustředilo na design), nyní jsou k dispozici hodnoty sériového skútru: CE 04 má maximální výkon 31 kW (trvalý výkon 15 kW), což by mělo umožnit “semaforový rozjezd” z 0 na 50 km/h za 2,6 sekundy. BMW nabízí také verzi se sníženým výkonem pro třídu vozidel L3e-A1, která má maximální výkon 23 kW (trvalý výkon 11 kW). BMW zde neuvádí zrychlení, ale maximální rychlost obou verzí má být 120 km/h – CE 04 je tedy vhodný spíše do města nebo pro krátké úseky na dálnici a dvouproudých silnicích.

Baterie o kapacitě 8,9 kWh stačí na dojezd 130 km, což znovu ukazuje spíše na použité ve městě či příměstské dojíždění. Integrovaná nabíječka zvládá příkon 2,3 kW, za příplatek bude 6,9kW rychlonabíječka, která celou baterii nabije za 100 minut. Nabití na 80 % kapacity trvá 45 minut.

Momentálně je tento skútr stále ve fázi prototypu připraveného pro výrobu. K prvním zákazníkům se dostane v roce 2022. Cena by se měla pohybovat pod hranicí půl milionu korun.

Radim Ptáček

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář