Státní firma koupí specialistu na čisté prostory

Datum 20.07.2021

ON Semiconductor v Rožnově potřebuje pro výrobu čipů prostředí s přesně definovanou čistotu vzduchu. Foto: ČEZ ESCO

Projektování a realizace čistých prostor v elektrotechnickém a automobilovém průmyslu, ve farmacii, v optice, ve výrobě zdravotnické techniky, ve zdravotnictví i ve vědě a výzkumu – takové jsou oblasti, které nově rozšíří portfolio společnosti ČEZ ESCO. Umožní to akvizice 100% podílu v projekční a realizační firmě EP Rožnov, která je lídrem v navrhování a výstavbě čistých prostor. Poradcem prodávajícího byla společnost Roklen. 

Spojením více než šedesátiletých zkušeností tradiční firmy EP Rožnov v oblasti technologií pro čisté prostory a moderních energeticky šetrných řešení realizovaných ČEZ ESCO získá Skupina ČEZ nové možnosti v jedné z klíčových oblastí moderního průmyslu. 

„Pandemie COVID-19 nám jasně ukázala, jak důležitá je čistota vzduchu v moderních průmyslových provozech. Akvizice EP Rožnov posílí naši pozici v zakázkách pro zdravotnická zařízení, výrobce léčiv či zdravotnických potřeb, kde je čisté prostředí samozřejmou nezbytností. Očekáváme rovněž vyšší poptávku z automobilového průmyslu i z dalších výrobních oborů, kde hrají čisté prostory zásadní roli,“ vysvětluje generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Čisté prostory jsou takové prostory, které mají přesně definovanou čistotu vzduchu z hlediska prachových částic, požadovaný tlak, teplotu a vlhkost vzduchu a jsou postaveny ze speciálních materiálů. Čisté prostory vyžadují sektory jako například elektrotechnika pro výrobu čipů, farmacie pro výrobu léků, mastí a injekčních roztoků nebo zdravotnictví pro operační sály, laboratoře, JIP a ARO.

„Podařilo se nám vybudovat si pozici lídra v oboru čistých prostor pro elektrotechnický, automobilový, zdravotnický a farmaceutický průmysl. Chceme ale dál růst, a proto jsme se rozhodli spojit se silným strategickým partnerem jako je ČEZ ESCO, který nám umožní rozvoj a otevře nám dveře pro další zakázky,“říká Jaromír Gajda, předseda představenstva společnosti EP Rožnov

Firma má za sebou řadu úspěšných realizací v oblasti čistých prostor. Mezi významné reference patří např. modernizace výroby čipů v ON Semiconductor, rozšíření výrobních kapacit farmaceutické firmy HBM Pharma, rekonstrukce výrobních prostor pro společnost Meopta – optika, vybudování čistých prostor pro Continental Automotive a ZF Electronics, vybudování čistých laboratorních prostor pro Středoevropský technologický institut CEITEC, vystavění čistých prostor pro výrobu zdravotnických prostředků ve společnostech Osypka a Gambro, rekonstrukce operačních sálů např. v FN Olomouc, FN Ostrava, na klinice YES Visage. EP Rožnov disponuje stabilním týmem více než 150 zaměstnanců, třetinu tvoří projekční inženýři. Projektovou dokumentaci zpracovává komplexně v systému BIM. Má vlastní výrobu a montáž komponentů pro vestavbu čistých prostor. Čisté prostory řeší na klíč.

Vladislav Sobol

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář