Chytré funkce v „nekonečném domě“ i u jezírka

Datum 28.07.2021

Foto: Loxone

V Uherském Brodě vyrostl moderní rodinný dům inspirovaný brazilskou architekturou. Je napůl zapuštěný do svahu. Zajímavě architekti řešili i střechu, která tvoří nezvykle dlouhou linku. Pod sebou skrývá i systém automatizace od Loxone. Majitel využil inteligentní řízení také na zahradě a v jezírku.

Majitel pozemku měl o budoucím bydlení jasné představy. Zafungovala spolupráce s architekty a výsledkem je krásný a originální dům ve svahu s výhledem do okolí. Stavba působí nevšedně, zároveň není okázalá. Projekt se inspiroval jižními státy, proto využívá především kámen, dřevo a sklo.

Ze zahrady s koupacím jezírkem je vidět jednopodlažní, táhlá budova. Její ráz určují prosklené části i dlouhá linie střechy. Architekti tomu říkají „nekonečný dům“.

Osvětlení přizpůsobili prostoru

Majitel očekával od domu jeho komfortní obsluhu. Zvolil tedy inteligentní řízení technologií založené na Loxone Miniserveru. Domov si dokáže maximálně poradit sám a nikoho nadbytečně nezaměstnává.

Foto: Loxone

Samo se řídí třeba osvětlení„Pokoje jsou propojeny dlouhou chodbou. Je příjemné, když se o osvětlení stará Loxone. Čidla monitorují pohyb i míru přirozeného světla a podle toho se zapínají přednastavené režimy osvětlení. Při nižším přirozeném osvětlení systém rozsvítí na maximum hlavní světla a na 80 % doplňkové osvětlení, když je v chodbě pohyb,“ svěřuje se majitel Radek Máčala. Má nastavený i noční režim. Mezi 22. a 7. hodinou svítí pouze doplňkové svícení, a to na 10 %.

Kromě běžné výbavy Loxone zahrnující například osvětlení, topení, rekuperaci a stínění je v plánu napojení i dalších technologií. Dodatečná integrace není problém, systém již v domě je a lze ho následně rozšiřovat. Jde o pěkně navržený projekt. Ani přes jeho velikost nebyla instalace technicky žádný problém. Foto: Loxone

Rodina kladla velký důraz na to, aby společenská část domu nabízela funkční osvětlení pro práci, zároveň však útulné relaxační svícení. V prostoru je tak umístěné větší množství světel. Díky nastaveným světelným scénám není ovládání náročné, naopak. A přestože není majitel velkým příznivcem barevného světla, do koupelny ho nechal umístit. Každý v domě si může ladit tóny podsvícení podle sebe, což v tomto případě oceňují především děti.

Foto: Loxone

Loxone v domě ovládá i další technologie – okna každého obytného pokoje mají stínění žaluziemi. „Jedním kliknutím zvedneme všechny žaluzie v domě, abychom je případně neponičili míčem, když jdeme hrát s dětmi na zahradu fotbal,“ těší investora. Spoléhá i na funkce přístupu, využívá třeba dálkové otevření branky kurýrovi, aby nechal balíček před dveřmi.

Foto: Loxone

Loxone zvládne i jezírko

Na Loxone dále běží topení a chlazení tepelným čerpadlem. Pana Máčalu těší i chytré funkce u jezírka. „Když jsme s Loxone partnerem řešili možnosti automatizace jezírka, ocenili jsme hlavně možnost automatického dopouštění. V té době jsme přitom ještě netušili, jak moc je to užitečné. Výpar je poměrně velký a bez této funkce bychom hodně času věnovali hlídání hladiny a dopouštění vody manuálně, hadicí,“ popisuje majitel s tím, že se systém stará i o ovládání studny, retenci a závlahu.

David Nebor

Napsat komentář