Elektromobilita na vzestupu aneb Jak vybrat správný kabel

Datum 02.08.2021

Foto: Lapp

Z aktuálních studií vyplývá, že v Evropě bude mít v roce 2030 každé třetí přihlášené vozidlo elektropohon. Současně se velké automobilky předhánějí v předsevzetích, kdy a kolika procent v elektromobilitě dosáhnou. Vzhledem k obrovskému pokroku ve vývoji elektromobilů, které mají v dnešní době dojezd na jedno nabití až 500 km, se tento trend nevyhne ani Česku a Slovensku.

V případě, že jste se rozhodli pro pořízení elektromobilu, je potřeba se zamyslet, kde budete Váš vůz nabíjet. Laikovi se může zdát, že výběr nabíjecích kabelů je nad jeho síly, není to však tak složité. Většina řidičů používá automobil při denním provozu na cestu do práce a zpět, k tomu nákup a vyzvednutí dětí ze školky, jednou za čas delší výlet.

Jaký kabel použít při domácím nabíjení, nebo jako nouzový na cestách?

Většina soukromých majitelů elektromobilů nabíjí svá auta takzvaným pomalým nabíjením, tj. pomocí střídavého proudu 230/400 Voltů. V praxi to vypadá tak, že Váš nabíjecí kabel obsahuje na jedné straně konektor do vozidla (dnešním standardem je TYP 2, tzv. Mennekes) a na druhé straně všem dobře známá zástrčka do domácí sítě TN 230/400 V. 80 % všech elektromobilů je nabíjeno převážně tímto způsobem. Výhodou pomalého nabíjení je vyšší životnost baterie elektromobilu a samozřejmě dostupnost nabíjení. Každá budova má zásuvku na 230 V. Délka nabíjení je v hodinách a nabíjí se většinou na noční proud. Mobilní nabíjecí kabel pro nabíjení přes domácí nebo průmyslové zásuvky nabízí řidiči elektromobilu flexibilitu nabíjet své vozidlo přes běžné zásuvky i v případě, že se v dosažitelné blízkosti nevyskytuje žádná nabíjecí stanice.

Jak nabíjet v kempech?

Vzhledem k tomu, že v rámci Evropy existují různé typy zásuvek, jako například zásuvka CEE 16 A 230 V takzvaná „kempingová“, je výhodné mít pro nabíjení např. v kempech vyměnitelný kabel s kempingovou zástrčkou, který jednoduše vyměníte za kabel se standartní domácí zástrčkou.

Wallbox nebo nabíjecí kabel do domácí zásuvky?

Při nabíjení z domácí sítě se však může stát, že odběr domácích spotřebičů a současné nabíjení elektromobilu již elektrický jistič nezvládne a jistič Vám bude “vypadávat”. V tomto případě je vhodné použít takzvaný WALLBOX. Zařízení, které pomocí vestavěné elektroniky sleduje odběr v síti a proud protékající do elektromobilu upravuje tak, aby nedocházelo k odpojení elektrického jističe. Wallbox instaluje osoba k tomu oprávněná (s odbornou způsobilost dle vyhlášky č. 50/1978 Sb.). Předchází mu revize Vaší domácí sítě, popřípadě jeho úprava. S Wallboxem můžete tedy nabíjet rychleji (vyšším proudem) a především bez výpadků elektrického proudu.

Jak nabíjet na delších cestách?

Pokud se vydáte na rodinný výlet mimo okolí své domácí zásuvky, je vhodné mít nabíjecí kabel, přes který se můžete připojit k veřejné nabíjecí stanici. Každá nabíjecí stanice má dvě možnosti.

  1. Nabíjet stejnosměrným proudem DC. Kabel je vždy součástí nabíjecí stanice. Ne každý elektromobil má však konektor na tento způsob nabíjení.
  2. Nabíjet střídavým proudem AC. Tento kabel musíte mít připravený sebou.

Tento typ nabíjecího kabelu je takzvaný TYP 2 – TYP 2, který je vhodný jak do Wallboxů, tak i pro nabíjení střídavým proudem na veřejných nabíjecích stanicích. Délka nabíjení je v minutách. Tyto kabely jsou nabízeny v různých délkách a tvarech, jako je např. spirální kabel nebo LAPP HELIX. Jedná se o rychlonabíjecí kabel, který se po nabití sám vrátí do původního tvaru a není tedy potřeba jej smotávat. Tím ušetříte čas i prostor.

V zásadě si vystačíte se dvěma kabely. Jeden na domácí nabíjení, popř. nouzové nabíjení přes domácí síť a jeden kabel TYP 2 pro nabíjení na veřejných nabíjecích stanicích. Více informací naleznete na stránkách společnosti LAPP Česká republika www.lapp.cz.

Hynek Dokoupil, foto: Lapp

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář