Zdražování energií, jaký je očekávaný vývoj?

Datum 10.08.2021

Foto: Adobe Stock

Přišlo Vám vyúčtování ceny energií a nestačíte se divit? Možná je čas na změnu. Podívejme se na to, jak se ceny energií v letošním roce pohybují a co se dá očekávat.

Předchozí rok byl velmi turbulentní, co se změn týče. A to nejen v obchodní oblasti, ale také v oblasti energií. I proto je více než kdy jindy důležité sledovat, jak se cena energií vyvíjí a nakolik se to odrazí v našich peněženkách.

Většina z nás má nastavenou cenu energií od svého dodavatele a ani nesledujeme, jestli je možné dosáhnout na lepší cenu, než jakou máte nyní. Maximálně to řešíme ve chvíli, kdy nám přijde vyúčtování s přeplatkem či nedoplatkem, nebo když nám zavolá operátor konkurenční společnosti a pokouší se nás přesvědčit, že právě ta jeho společnost je tou nejlepší, od které dostane ceny nejlevněji na trhu. Nicméně průzkumy ukazují, že na volání operátorů reaguje většina lidí spíše negativně a ani ej nenechá domluvit. Ceny energií nejsou naší prioritou. Přesto by jí ale být měly. Přeci jen, za energie platíme každý měsíc a informace, jaká je zrovna nejlevněji nabízená cena kwh nám může ušetřit tisíce korun ročně. Jak ale na to, když zrovna žádný operátor nevolá?

Stejně jako u povinného ručení existují i kalkulátory a srovnávače cen energií. Není tedy nic jednoduššího, než najít někde dole v zásuvce svou aktuální smlouvu a zkusit, zda by jinde nebyla stejná služba levnější. A právě teď je k tomu ta nejvhodnější doba.

Růst ekonomiky měl kvůli koronaviru pauzu, spotřeba energie klesala. Při nižší spotřebě nemají ceny moc prostoru pro růst, protože by se snížila ještě víc. Ani firmy, ani domácnosti nemají kvůli koronaviru peněz nazbyt. Elektřina je levnější i na velkoobchodní burze ve srovnání s rokem 2019. Z toho mohou profitovat také domácnosti. Celková cena elektřiny, kterou platí svým dodavatelům, bude v roce 2021 o jednotky procent klesat, v nejhorším případě stagnovat.

Možná vám váš aktuální poskytovatel nabídne změnu a zlevnění automaticky, ale nespoléhejte na to. Výhodou je, že pokud chcete využít nižších cen, můžete si cenu energií tzv. zafixovat na několik let dopředu. Ve chvíli, kdy se ekonomika zase rozjede na plné obrátky, dá se očekávat, že poptávka po energiích stoupne a tím pádem také stoupnou její ceny. S cenou si ale můžete hrát i jinak.

Existují produkty s garancí nižší ceny – tedy vy jako zákazník máte vždy nižší cenu, než jakou nabízí dominantní dodavatel, tedy ČEZ. Druhým typem řešení je navázání vaší smlouvy na velkoobchodní ceny elektřiny či zemního plynu, kdy cenu určuje trh, a nikoli dodavatel. Nicméně sjednat si správnou smlouvu není ta jednoduché, jako si zajít do obchodu pro máslo ve slevě. Cenu elektřiny, která se k vám dostává, určuje několik faktorů, které neovlivníte. Co ale ovlivnit můžete je váš dodavatel. Ten si totiž za zprostředkování ceny energií nechává zaplatit. Může se tak stát, že sice bude mít nejlevnější elektřinu, ale nejdražší poplatky.

Proto vybírejte uvážlivě a nespoléhejte se na jednu nabídku. Vždy je lepší nechat si jich vytvořit více, nebo použít srovnávač, kde transparentně uvidíte nabízené ceny a můžete si tak pro sebe vybrat tu nejvhodnější. A kdy se tomu začít věnovat? Ideálně hned, dokud je cena energií nízká.

Kolektiv autorů

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář