Starlink v Česku už příští týden, všichni však nadšení nejsou

Datum 25.08.2021

foto: SpaceX

Podle serveru Lupa.cz by už od příštího týdne měl být pro zájemce z České republiky dostupné satelitní připojení Starlink. Podle všeho zatím půjde pouze o testování této služby v našich podmínkách, protože společnost plánuje toto internetové připojení naplno spustit až v roce 2022.

Počáteční investice společnosti SpaceX, která toto internetové připojení bude poskytovat nejsou nikterak malé. Elon Musk, majitel této společnosti počítá s částkou 20 až 30 miliard dolarů. S návratností tak obrovské investice si však ještě bude muset nějakou dobu počkat.

SpaceX rozmísťuje soustavu satelitů na nízkém orbitu Země. Ty mají nabídnout vysokorychlostní internet pro lidi žijící v odlehlých oblastech. Už nyní nabízí, v rámci testování, tento internet v desítce zemí a tvrdí, že v září chce mít pokrytý téměř celý obydlený svět. Počet satelitů Starlink na oběžné dráze dosahoval v květnu 2021 počtu 1.735 a na jejich pohyb se můžete podívat tady.

Jak mezi širokou veřejností, tak i vědeckou komunitou však vypouštění satelitů vzbuzuje mnoho kontroverzí. Astronomům především vadí rušivé světla při astronomickém pozorování oblohy. Elon Musk je však uklidňuje, že tento problém vyřeší.

Nejde však pouze o světélkování na obloze. Podle Hugha Lewise, vedoucího výzkumné skupiny pro astronautiku na univerzitě v britském Southamptonu, se jen družice Starlink společnosti SpaceX každý týden účastní přibližně 1 600 příliš blízkých přiblížení dvou kosmických těles, což je asi 50 % všech takových incidentů. A v budoucnu by tento podíl mohl vystoupat až na 90 %. Tato setkání zahrnují situace, kdy se dvě kosmické tělesa k sobě přiblíží na vzdálenost 1 kilometru.

Lewis, přední evropský odborník na kosmický odpad, pravidelně odhaduje situaci na oběžné dráze na základě údajů z databáze Socrates (Satellite Orbital Conjunction Reports Assessing Threatening Encounters in Space). Tento nástroj, poskytuje informace o oběžných drahách družic a modeluje jejich trajektorie, aby bylo možné v budoucnu vyhodnotit riziko srážky.

Lewis je rovněž znepokojen rostoucím vlivem jediného subjektu – společnosti SpaceX – na bezpečnost provozu na orbitu. Zejména proto, že tato společnost vstoupila do světa satelitů teprve nedávno.

“Důvěřujeme jediné společnosti, že dělá správnou věc,” řekl Lewis. “Jsme v situaci, kdy se většina manévrů v budoucnosti bude týkat Starlinku. Dříve byli (SpaceX) poskytovatelem startů, nyní jsou největším satelitním operátorem na světě, ale dělají to teprve dva roky, takže je v tom určitá nezkušenost.”

Společnost SpaceX se spoléhá na autonomní systém prevence kolizí, který udržuje její flotilu mimo dosah jiných kosmických lodí. To by však někdy mohlo přinést další problémy. Podle Lewise automatické úpravy oběžné dráhy mění předpokládanou trajektorii, a tím komplikují předpovědi kolizí.

René Pajurek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář