Když se technika potká s kreativitou. Projekty z FEL ČVUT zazáří tento víkend na festivalu Maker Faire Prague

Datum 10.09.2021

Foto: FEL ČVUT

Více než 11 experimentálních projektů Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL) se představí již tento víkend 11. a 12. září v Průmyslovém paláci Výstaviště Praha na „festivalu novodobých kutilů a vynálezců“ Maker Faire Prague. Čtvrtý ročník akce se již tradičně koná pod vedením programového ředitele Jiřího Zemánka z katedry řídicí techniky FEL ČVUT a se zapojením talentů z celé fakulty. Těšit se tak můžete na celou plejádu robotů nebo na kreativní elektrotechnické workshopy.

Festivaly Maker Faire tvoří celosvětový fenomén související s tzv. maker movementem, renesancí kutilství a vyrábění, která významně koresponduje s rozvojem robotiky a nových trendů v elektrotechnice. I z toho důvodu se již od roku 2018 česká verze festivalu Maker Faire Prague koná s významnou podporou Fakulty elektrotechnické ČVUT. O náplň festivalu se stará programový ředitel Jiří Zemánek, vědec a pedagog z katedry řídicí techniky FEL ČVUT, který se tématu věnuje dlouhodobě a letos po vzoru prestižní univerzity MIT připravuje na FEL ČVUT nový předmět s názvem „Jak vyrobit skoro cokoli“.

Festival představí nejméně 11 projektů z FEL ČVUT

Na akci pro celou rodinu a pro všechny věkové kategorie si tento víkend na Výstavišti můžete prohlédnout a vyzkoušet některé z kreativních projektů z Fakulty elektrotechnické. Jde například o tyto:

  • Dvounohý balancující robot SK8O, který zvládá dynamický pohyb možná i skoky do schodů.
  • Robot hrající na klavír, který využívá prvky stavebnice Lego Mindstorms.
  • Workshop Robosoutěže ČVUT, při němž si ve spolupráci s výrobcem paměťových produktů Kingston Technology mohou děti vyrobit vlastního robota a vyhrát zajímavé ceny.
  • Ukázky vývoje real-time operačních systémů pro řídicí jednotky robotů, polohovacích, laboratorních a lékařských systémů.
  • Představení elektroformule eForce FEE Prague Formula, jediného českého účastníka globální soutěže Formula Student.
  • Teslův transformátor, který pomocí výbojů hraje hudbu, postavený studentem Markem Novotným.
  • DIY mix projektů studentky Jekatěriny Jaroslavcevy z oblasti robotiky a AI (například robotická ruka pro překlad znakové řeči, chytré rukavice nebo pohlednice s rozšířenou realitou).
  • Leptací box FEL ČVUT  – expozice studentského týmu Recyklon zaměřená na kreativní způsob leptaní plošných spojů. 
  • Expozice robotů, elektroniky a magnetismu z katedry měření FEL ČVUT
  • Model chytrého vozu se čtyřmi nezávisle zatáčejícími koly Smart Car Tomi 2.0
  • Workshop wITches, skupiny studentek FEL ČVUT, které pořádají elektrotechnické kroužky a akce pro děti základních škol, nabídne možnost vyrobit si svítící kouzelnickou hůlku.

„Letošní festival Maker Faire Prague opět potvrzuje, že pražská elektrotechnika má ve svých řadách kreativní talenty a že kutění a vyrábění má ve vědě i výuce důležitou roli. Projekty, které na škole vznikají, často mají zábavnou formu, takže si je užijí i malé děti,“ říká Jiří Zemánek, programový ředitel Maker Faire Prague a vědecký pracovník katedry řídicí techniky FEL ČVUT. Sám Jiří se navíc chystá se svým týmem předvést na festivalu nový koncept vlastního deformovatelného robota vyrobeného z tzv. digitálního materiálu. 

Festival Maker Faire Prague se koná za podpory Magistrátu hl. m Prahy a hlavního partnera Průša Research ve dnech 11. a 12. září 2021 v prostoru Průmyslového paláce Výstaviště Praha. Další informace najdete na stránkách festivalu.

Tým autorů FEL ČVUT

Napsat komentář