20 let po 11. září vyrůstá Tálibánu konkurence. Ještě fanatičtější

Datum 11.09.2021

Foto: CanStock Photo

Moc, kterou od poloviny letošního srpna poměrně snadno získali “studenti” v Afghánistánu, což je oficiální překlad Tálibánu, si nemusí tak snadno udržet i v budoucnu. Na scénu přichází ještě daleko striktnější a fanatičtější militantní skupina, která má ambice hrát v Afghánistánu, po odchodu Američanů a jejich spojenců, daleko větší roli.

Tato skupina, známá jako ISIS-K, nebo také Islámský stát provincie Khorasan byla založená už v roce 2015 nespokojenými členy pákistánského Tálibánu, kterým se zdál jejich výklad Koránu poněkud volnější. Teprve koncem srpna, po útoku na Kábulské letiště, se ale dostala do hledáčku světových médií. Je jakousi odnoží ISIS na Blízkém východě.

Podle zprávy Centra pro strategická a mezinárodní studia tato stále se rozrůstající skupina “nerespektuje mezinárodní hranice” a “plánuje, že její území přesáhne hranice národních států, jako je Afghánistán a Pákistán”.

Název Khorasan znamená v překladu “Země slunce” a označuje historickou oblast, která zahrnuje části Íránu, Afghánistánu a Pákistánu, uvádí Centrum pro strategická a mezinárodní studia.

Co tomu předcházelo?

Nesčetné teroristické organizace, které vedou válku proti americkým silám a spojencům, jsou vzájemně propojeny a někdy spolu soupeří o nadvládu. Toto bude zřejmě i případ této mladé, ale velmi ambiciózní militantní skupiny.

Teroristické útoky, při nichž přesně před dvaceti lety – 11. září 2001 ve Spojených státech zahynulo téměř 3 000 lidí, zorganizovala Al-Káida, teroristická skupina, kterou v té době vedl Usáma bin Ládin. V reakci na tyto útoky americké síly vtrhly do Afghánistánu, kde svrhly vládu Tálibánu, která Bin Ládinovi poskytovala útočiště, a poté vtrhly do Iráku, kde prezident George W. Bush prohlásil, že je třeba aktivně zasáhnout proti terorismu.

O několik let později se od Al-Káidy odtrhla její odnož a na velké části území Iráku a Sýrie vytvořila takzvaný chalífát, islámskou teokracii. V době svého největšího rozmachu mělo toto území rozlohu Velké Británie. Tato odštěpenecká frakce, nazývaná Islámský stát neboli ISIS, byla zdatnější v sociálních médiích než Al-Káida a začala se specializovat na působivé filmové zpracování jejich brutálních aktivit. ISIS oslovil mladší generaci bojovníků, částečně tím, že sliboval okamžitou slávu a odměny pro ty, kteří byli ochotni bojovat proti jeho nepřátelům.

Nepřátelé našich nepřátel… jsou bohužel taky naši nepřátelé

V roce 2015 ISIS oznámila, že přijala loajalitu nové pobočky v regionu Khorasan. V té době to byla teprve malá, začínající skupinka militantů. Stejně jako jiné teroristické skupiny se ISIS-K zaměřoval především na americké síly, jejich spojence a civilisty. Na rozdíl od ostatních však ISIS-K otevřeně bojovala s jinými extremistickými islámskými organizacemi, jako je například Tálibán.

Podle listu the New York Times byla ISIS-K vůči Tálibánu většinou nepřátelská a obě skupiny bojovaly o území, zejména ve východním Afghánistánu. Od roku 2017 má ISIS-K podle odborníků na svědomí zhruba 250 střetů s americkými, afghánskými a pákistánskými bezpečnostními silami.

V nedávné době vůdci ISIS-K odsoudili převzetí vlády v Afghánistánu Tálibánem s tím, že verze islámské vlády této skupiny není dostatečně tvrdá.

Představitelé amerických zpravodajských služeb již dříve televizní stanici CNN sdělili, že mezi členy ISIS-K je “malý počet veteránů džihádu ze Sýrie a dalších zahraničních teroristických bojovníků”.

V roce 2016, rok po svém založení, byla ISIS-K na svém vrcholu a podle odhadů analytiků měla už 3 000 až 4 000 bojovníků. Tento počet se snížil na polovinu poté, co se skupina stala terčem amerických leteckých útoků a náletů afghánských komand. Po rychlém stažení mezinárodních vojsk z Afghánistánu, jejich moc znovu nabírá na síle a z jejich pohledu velmi umírněný Tálibán, představuje pro ně konkurenci.

René Pajurek
zdroj: New York Times, CNN

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář