Westinghouse bude modernizovat přístrojové vybavení a řídicí systémy v JE Temelín

Datum 15.09.2021

Současný systém funguje od spuštění bloku jen s běžnými úpravami a aktualizacemi. Foto: ČEZ

Westinghouse Electric a společnost ČEZ podepsaly devítiletou dohodu o modernizaci řídících a kontrolních systémů (Instrumentation & Control systems) v jaderné elektrárně Temelín. Tato dohoda představuje významný milník pro čisté a spolehlivé dodávky energie v České republice a modernizaci infrastruktury jaderné elektrárny.

“Vyměníme ucelený komplexní soubor několika plně kontrolních a řídících systémů, které v jaderné elektrárně Temelín spolehlivě fungovaly od jejich původní instalace již v roce 2000,” uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize Jaderná energetika. “Tato modernizace je pečlivě naplánovaným procesem postupné obnovy stávajících řídících a kontrolních zařízení. Toto zlepšení nám umožní dosáhnout našich dlouhodobých provozních cílů.”

“Komplexní modernizace systému vyžaduje naprostou součinnost obou společností,” řekl Tarik Choho, prezident společnosti Westinghouse regionu Evropy, Blízkého východu a Afriky, divize Operating Plant Services. “Jsme hrdým partnerem společnosti ČEZ při této významné modernizaci řídicích a kontrolních systémů, které umožní nepřetržitý provoz tohoto klíčového českého bezuhlíkového zdroje energie.”

Projekt je vyvrcholením více než desetileté spolupráce mezi společnostmi ČEZ a Westinghouse a bude největší obchodní smlouvou podepsanou pro kontrolní a řídící systémy od doby původní instalace zařízení. Strategická spolupráce společností ČEZ a Westinghouse se zaměřuje na správu aktiv pro kritické řídící a kontrolní systémy a začala v roce 2006, kdy byla podepsána první servisní smlouva na tyto systémy.

Jana Dudrová

Napsat komentář