Cíl Mars: 15 milníků, kterých SpaceX právě dosáhla

Datum 16.09.2021

Posádka Inspiration4. Foto: SpaceX

Společnost SpaceX, kterou Elon Musk (50) založil v roce 2002, se stala klíčovým hráčem ve vesmírných misích a dostala americké vesmírné lety zpět do rukou Američanů poté, co NASA ukončila svůj raketový program a pro své lety už využívala jen ruské Sojuzy.

Dnes ve 2.02 hod. našeho času (včera ve 20.02 východoamerického času) poprvé úspěšně vystartovala do vesmíru soukromá mise kosmické lodi Crew Dragon od společnosti SpaceX. Více se o tom dočtete v samotném závěru. Elonu Muskovi se tak podařilo splnit 15 milníků důležitých k dosažení jeho životního cíle – dostat lidi na Mars.

“Dostat lidi na Mars by bylo nejneuvěřitelnějším dobrodružstvím vůbec“, řekl Elon Musk krátce už tehdy po prvním úspěšném přistání Falconu 9.

Není pochyb o tom, že se zaměřil na dosažení Rudé planety od chvíle, kdy založil SpaceX. I když zatím není stanoveno žádné pevné datum, kdy se SpaceX na Mars dostane, odborníci již hledají ideální místa pro přistání na Rudé planetě. Paul Wooster, hlavní vývojový inženýr ve společnosti SpaceX se zaměřením na Mars, také nedávno prohlásil, že společnost je na dobré cestě k dosažení Marsu v průběhu této dekády.

Zde je rekapitulace některých dosud nejdůležitějších milníků společnosti SpaceX.

1. První úspěšný let Falconu 1

Začátek se pro SpaceX nevyvíjel zcela hladce. První start rakety Falcon 1 trval jen jednu minutu. Druhý a třetí pokus také nebyl úspěšný. Při svém čtvrtém startu, v září 2008, se však Falcon 1 úspěšně dostal na oběžnou dráhu a podle SpaceX se stal „první soukromě vyvinutou raketou na kapalné palivo, která se dostala na oběžnou dráhu Země“. Celkově raketa odstartovala pětkrát. Společnost původně plánovala vyvinout ještě vylepšenou verzi Falcon 1 nazvanou „Falcon 1e“, ale projekt byl zrušen ve prospěch Falcon 9.

2. Kosmická loď Dragon se vrací na Zemi

Kosmická loď Dragon je vlastně kapsule určená k přepravě astronautů a zásob na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). V roce 2010 vypustila SpaceX Dragona na oběžnou dráhu. SpaceX se znovu zapsala do historie, když se bezpilotní Dragon v prosinci 2010 vrátil na Zemi a přistál v Tichém oceánu několik set kilometrů od pobřeží Mexika. Bylo to poprvé, co se soukromá kosmická loď úspěšně vrátila z oběžné dráhy.

3. Dragon dokuje na ISS

Foto: NASA/SpaceX

Ještě dalším neuvěřitelným krokem bylo, když se SpaceX zapsala do historie jako první soukromá společnost, která se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici. Více než rok po úspěšném návratu Dragonu na Zemi jej SpaceX poslala 25. května 2012 na ISS. Astronauti na palubě vesmírné stanice pomocí robotického ramene přitáhli Dragona do dokovacího portu na ISS. Od této mise poslala SpaceX svou raketu několikrát na ISS v rámci doplňování zásob.

4. SpaceX se zapsala do historie prvním přistáním pomocí raketového posilovače

Vývoj technologie k přistání a opětovnému použití kosmické lodi byl jedním z hlavních důvodů, proč Elon Musk původně založil SpaceX. Musk věděl, že ohledně misí na Mars obecně panuje shoda v tom, že by bylo neúnosně nákladné posílat tam lidi pomocí současných technologií, a proto se vydal cestou zlepšení a zefektivnění raketových technologií. Jedním z klíčových potřebných zlepšení byla schopnost znovu použít velké části kosmické lodi, která by se jinak rozpadla na oběžné dráze. Prvním krokem k dosažení tohoto cíle bylo přistání rakety prvního stupně. SpaceX se to podařilo v roce 2015.

5. Přistání na plošině plovoucí v oceánu

Mise CRS-19, Foto: SpaceX/Flickr

Pouze rok po svém prvním úspěšném vertikálním přistání společnost SpaceX přistála se svou raketou na malé plošině plovoucí v oceánu. Po několika neúspěšných pokusech dosáhla společnost v roce 2016 prvního úspěšného přistání raketového posilovače na lodi s názvem Just Read the Instructions.

6. SpaceX se stává první společností, která kdy znovu použila raketu

Dne 30. března 2017 společnost SpaceX znovu odstartovala svoji raketu Falcon 9 se satelitem na palubě a úspěšně s ní pak dokázala přistát na lodi v Atlantském oceánu.

7. Dragon může být také znovu použit

Poté, co SpaceX prokázala, že dokáže znovu použít své rakety, dokázala také, že je schopna znovu použít také svoji kapsuli. Dne 3. června 2017 společnost vypustila raketu Falcon 9 s již dříve použitou kapsulí Dragon. Byla to 11. mise SpaceX, která měla dodat zásoby na ISS. Kapsule, která byla znovu použita, byla původně nasazena již ve čtvrté misi k ISS. Skutečnost, že raketu, která umožní lidem cestovat dále do vesmíru, lze znovu použít, je považována za velký krok k umožnění cesty na Mars.

8. První soukromě financovaná lunární mise v historii

Foto: SpaceX/Flickr

V únoru 2019 oslavila společnost SpaceX úspěšný návrat svého raketového posilovače. To, co však učinilo tuto misi skutečně historickou, byla skutečnost, že Falcon 9 jako součást mise Nusantara Satu, zahrnoval izraelský robotický přistávací měsíční modul zvaný Beresheet jako sekundární náklad. Bohužel Beresheet nepřistál úspěšně na Měsíci, i přesto izraelská společnost stojící za přistávacím modulem uvedla, že má v plánu znovu provést měsíční misi.

9. Start Falcon Heavy do vesmíru s automobilem Tesla

Foto: SpaceX/Flickr

Falcon Heavy, nástupce Falcon 9, poprvé odstartoval v roce 2018. S 27 motory to byla nejsilnější raketa, která vzlétla z USA od časů rakety Saturn V z doby největšího rozkvětu programu Apollo.

Dvojice znovupoužitých raket pomohla vynést do vesmíru těžký náklad. Jednalo se o automobil Tesla. Pouhých osm minut po startu se dva boční raketové motory Falcon Heavy vrátily a současně přistály na sousedních přistávacích plochách na mysu Canaveral.

10. Zahájení komerčních letů Falcon Heavy

Satelitní mise Arabsat-6A, Foto: SpaceX / Flickr

Od prvního startu Falcon Heavy se stala SpaceX velkým hráčem v dopravě komerčních satelitů na orbit. Raketa je schopná nést na oběžnou dráhu impozantních 64 tun nákladu. Jedním z příkladů nedávné úspěšné mise Falcon Heavy je loňské vypuštění satelitu Arabsat-6A.

11. Zkušební let Starhopperu

SpaceX provedla dva starty Starhopperu, což je testovací verze kosmické lodě Starship. Při prvním letu se dostala do výšky 20 metrů, podruhé to bylo 150 metrů. Elon Musk ji chtěl také používat při letech mezi vzdálenými městy na Zemi. Z Londýnu do Sydney by let trval něco málo přes půl hodiny.

12. První start kosmonauta se SpaceX

Foto: NASA

Start Crew Dragon tedy není jen mezníkem pro SpaceX, ale také potvrzením pro NASA, že rozhodnutí spolupracovat s americkými soukromými firmami na vývoji nových vesmírných lodí bylo správné. Ať už bude budoucnost jakákoliv, není pochyb o tom, že komerční společnosti budou v budoucnu hrát v kosmickém prostoru takový prim, jako nikdy předtím. Historický let proběhl bez problémů, byl zahájen 30. května 2020 a dokování na ISS o den později, 31. května.

13. SpaceX má za sebou již 100 startů

25. listopadu 2020 uskutečnila SpaceX již 100. jubilejní start. Jednalo se o interní misi SpaceX, která vynesla na oběžnou dráhu šedesát satelitů Starlink, jejichž pohyb můžete sledovat on-line.

14. První plně funkční mise Crew Dragon

Foto: NASA

Crew Dragon, který lze přizpůsobit k přepravě až sedmi astronautů, vyslal 15. listopadu 2020 na ISS čtyři lidi na svou první plně funkční misi Crew-1. Astronauti Crew-1 pojmenovali vesmírnou loď Resilience (Odolnost). Tomuto startu přímo z velína Kennedyho vesmírného střediska nepřihlížel zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk. V době startu totiž oznámil, že si nechal udělat čtyři testy na koronavirus, přičemž dvakrát byl jeho výsledek pozitivní a dvakrát negativní, a podle pravidel NASA se musí každá osoba, u které testy potvrdí koronavirus, izolovat.

15. Inspiration4

Soukromá mise Inspiration4 kosmické lodi Crew Dragon od společnosti SpaceX odstartovala včera, 15. září 2021 ve 20.02 hodin východoamerického času z floridského Mysu Canaveral. I když startovací okno bylo otevřeno 5 hodin, Crew Dragon odstartoval přesně na čas. Už za 3 minuty posádka překonala Karmánovou hranici (100 km), kam se doslova jen na skok dostal před dvěmi měsíci Jeff Bezos se svou Blue Origin. Po 12 minutách už byli ve výšce 206 km na nízké oběžné dráze. Celou misi zaplatil miliardář Jared Isaacman, který je zakladatelem a výkonným ředitelem platebního systému Shift4Payments. Inspiration4 je první vesmírnou misí s posádkou, která letí bez profesionálního astronauta.

Crew Dragon Resilience společnosti SpaceX s logem mise Inspiration4 v hangáru před plánovaným startem 15. září 2021 z rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska NASA na Floridě. Foto: SpaceX

Délka mise na oběžné dráze je plánovaná na 3 dny, které posádka stráví na oběžné dráze kolem Země v prostředí mikrogravitace ve výšce kolem 575 km nad zemským povrchem. Jelikož není v plánu této mise se napojovat k Mezinárodní vesmírné stanici, tak tato kosmická loď nebude ani vybavená dokovacím mechanismem. Místo něj je pod odklápěcí aerodynamickou špičkou umístěna průhledná kupole z tří vrstev organického skla, díky kterému si posádka může užít opravdu božský výhled.

Velká skleněná kopule umožní posádce pohled dolů na planetu Zemi. Foto: SpaceX

Po strávení daného času ve vesmíru, kde má jeden z členů posádky také v plánu si zahrát na ukulele, se kosmická loď vrátí zpět na Zemi a přistane v Atlantském oceánu. Isaacman se měl původně se svou posádkou dostat na nižší oběžnou dráhu – tam kde obíhá ISS, což je ve výšce 400 km. Přál si totiž, aby současná mise zamířila ještě o něco výš. SpaceX mu v jeho přání vyhověla. Bude to nakonec výhodné pro obě strany, kosmická loď Crew Dragon tak posune hranice své použitelnosti. Další chystaná mise Space Adventures má totiž mířit ještě výše.

Zdroj: SpaceX

René Pajurek

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář