Součástí nového unikátního jeviště ve Státní opeře Praha jsou také kabely Lapp

Datum 17.09.2021

Státní opera po tříleté rekonstrukci. Foto: Lapp

Státní opera Praha je jednou ze čtyř scén Národního divadla. Má operní i baletní repertoár a patří mezi nejvýznamnější kulturní scény v Evropě. Budova a její zázemí jsou významnou historickou památkou, která prošla komplexnější opravou v 70. letech minulého století. Při nynější generální rekonstrukci, která začala v březnu 2017, dostala například nové jevištní technologie včetně unikátní točny, moderní zkušebny s výbornou akustikou a přibyla i křesla, jejichž součástí je individuální titulkovací zařízení.

Nejmodernější jevištní technologie v ČR

Nová točna přináší unikátní technické možnosti, jež může operní soubor využít k rozšíření svého repertoáru. „Bude to v České republice unikátní zařízení, protože točna i s dekoracemi se bude nejen otáčet, ale bude je umět zvedat, a to i tak, že se jednotlivé stoly budou naklánět,“ uvedl ředitel Národního divadla prof. MgA. Jan Burian.

Stavbu této unikátní jevištní techniky zastřešila společnost Bosch Rexroth, která si jako dodavatele kabelů a příslušenství vybrala společnost LAPP Czech Republic s.r.o., a to z důvodu zajištění spolehlivé technické podpory, servisu a také individuálního přístupu. Díky vysoké kvalitě produktů a širokému portfoliu byly k realizaci použity připojovací a ovládací kabely ÖLFLEX®, datové kabely UNITRONIC®, kabely a komponenty pro síťovou techniku budov ETHERLINE®, kabely pro pódiovou techniku ETHERLINE® a signální konektory značky EPIC®.

Bezhalogenové typy kabelů pro unikátní jevištní techniku

Při výběru jednotlivých komponentů pro rekonstrukci Státní opery Praha byl kladen velký důraz na ochranu osob. Proto jsou součástí jednotlivých instalací převážně bezhalogenové kabely s CPR klasifikací podle směrnice EU 305/2011 (BauPVO/CPR).

Napájení světelných okruhů, hydraulických brzd a bodových tahů v provazišti zajišťují bezhalogenové kabely ÖLFLEX® CLASSIC 130 H s vylepšenými protipožárními vlastnostmi. Tento typ kabelů je vhodný pro instalace ve veřejných budovách a průmyslových závodech. 

Pro komunikaci na bázi ethernetu jsou použity podle požadavků na rychlost 2párové nebo 4párové kabely ETHERLINE® H Cat. 5e, které zajišťují propojení jednotlivých částí systému. 

Stíněné bezhalogenové datové kabely s barevným kódem DIN 47100 UNITRONIC® LiHCH zajišťují podřízenou komunikaci a jsou využívány jako kabely ke snímačům a sběrnicím na bázi RS485.
Pro napájení a ovládání pohyblivých částí „točny“ jsou použity vysoce flexibilní kabely. Všude tam, kde provozní podmínky vyžadují vyšší výkon a s tím související větší průřezy kabelů jsou použity jednožilové vysoce flexibilní kabely ÖLFLEX® CHAIN 90 P.

Lucie Dvořáková

Napsat komentář