V Litoměřicích navrhli přesný pohyb u obřího obráběcího centra

Datum 21.09.2021

Přesný pohyb u obřího obráběcího centra. Foto: Hennlich

S délkou jako půl olympijského bazénu je svého druhu největší v Evropě a poradí si s obrobkem dlouhým až 39 metrů – to je nové obráběcí centrum ve firmě Škoda Vagonka v Ostravě za 100 milionů korun. Zařízení umí obrábět s přesností setin milimetrů, přičemž jeho přesný pohyb zajišťuje lineární vedení SRG od firmy THK, které navrhli odborníci litoměřické firmy HENNLICH. Kompletní zařízení na sever Moravy dodala Strojírna TYC.

Radek Kadlec, který měl ve firmě HENNLICH projekt na starosti: „Pro zařízení jsme navrhovali způsob zajištění přesného lineárního pohybu. Využili jsme válečkových typ lineárního vedení SRG s technologií Caged Roller od japonské společnosti THK, se kterou v České republice dlouhodobě spolupracujeme na mnoha projektech. Tento typ vedení je vybaven technologií válečkové klece, která u moderních obráběcích strojů zajišťuje vysokou tuhost při vysokých rychlostech s co nejmenšími nároky na údržbu a dodávku elektřiny.“ 

Nové obráběcí centrum je určené pro výrobu nadrozměrných dílů, především hliníkových svařenců a podsestav vozidel pro kolejovou dopravu. Samotný stroj tvoří dva na sobě nezávislé portály se souvisle řízenou dvouosou hlavou s maximálními otáčkami 12 000 otáček za minutu. S celkovou zástavbovou plochou 53 na 13 metrů jde o jedno z největších portálových obráběcích center v Evropě. 

„Zajímavostí jsou určitě dvě na sobě nezávislé portály, tedy 2 obráběcí hlavy. Díky tomu dokáže centrum obrábět předmět o velikosti až 39 na 4,5 metru,“ doplnil Radek Kadlec.

Martin Jonáš

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář