Robotického psa od Boston Dynamics si můžete koupit na e-shopu. V ceně luxusního auta

Datum 03.10.2021

Robot Spot v nasazení v průmyslu. Foto: Boston Dynamics

Boston Dynamics je dnes technologicky vysoce vyspělá americká společnost, která se již desítky zabývá vývojem robotů, kteří se pohybují tak, jak jsme to doposud viděli jen ve sci-fi filmech z konce 80. let. Tato společnost vznikla při věhlasné univerzitě MIT v Bostonu, od které se odtrhla v roce 1992. Média se o ní zmiňují velmi často. Na YouTube se objevují videa, na kterých se jejich stroje točí, dělají salta, tančí nebo sprintují přes překážky, která jsou přijímána u někoho s obrovskou fascinací, u jiného s menšími obavami.

Jednoho z jejich robotických výtvorů si může kdokoliv koupit na eshopu společnosti. Jedná se o robota Spot, jehož schopnosti můžete vidět na videu společnosti. Cenovka však nepotěší ty méně majetné. Za podobnou částku si můžete koupit luxusní automobil. K mání jsou dvě verze Spota. Za cenu 74.500 dolarů jde o základní verzi Explorer. Cenovka dražší verze Enterprise ještě není k dispozici.

Spot ExplorerSpot Enterprise
Ovládání s tabletemAnoAno
Automatická chůze1.000 metrůNeomezená délka
WiFi2.4 Ghz b/g/nPodpora dvoupásmového připojení 801.11ac (dostupnost závisí na regionu)
Výkon užitečného zatíženíVždy zapnutýPřepínání prostřednictvím softwaru v tabletu nebo rozhraní API
SamodobíjeníNeZahrnuje dokovací stanici
Vylepšené možnosti zabezpečeníNeFunkce bezpečnostního zastavení podle ISO 13849-1 je k dispozici na portech užitečného zatížení.
Cena$74,500 (obvykle se odesílá do šesti až osmi týdnů)Není k dispozici

Spot byl použit v laboratoři NASA Jet propulsion Lab k průzkumu jeskyní podobných těm marťanským, takže agentura s ním může počítat i pro další mise na Mars. Americký energetický gigant National Grid používá Spota k zajištění bezpečnosti svých zaměstnanců a provozuschopnosti kritického zařízení. Policie státu Massachusetts, kde firma sídlí si Spota “vypůjčila” při dvou nejmenovaných incidentech a pro vyhodnocení schopností robotického psa pro vzdálenou kontrolu potenciálně nebezpečného prostředí.

Spot je zatím jediným produktem firmy, který se objevil na jejím e-shopu, nicméně není jediný, na kterém Boston Dynamics pracuje. Mediálně možná ještě známější jsou jejich roboty s industriálně humanoidním vzhledem jménem Atlas. Minulý měsíc se na YouTube objevila videa s jejich parkurovými skoky přes docela obtížné překážky, které Atlas zvládl bravurně.

Celosvětový trh s robotickými technologiemi měl v roce 2020 hodnotu 80 miliardy dolarů a očekává se, že do roku 2027 dosáhne až k 200 miliardám dolarů, přičemž v letech 2020 až 2027 poroste ročním tempem 13,5 %. Ačkoli je Spot poměrně populární robot, v posledních několika letech byli představeni další konkurenti, kteří se snaží přesunout pozornost od Spotu na sebe.

Začátkem loňského roku čínská robotická společnost Unitree představila nového čtyřnohého robotického psa. Odborníci ho srovnávali se Spotem od společnosti Boston Dynamics. Ve srovnání se Spotem je robot společnosti Unitree pouze 30 centimetrů široký a půl metrů dlouhý a jeho rychlost chůze je asi 3 metry za sekundu, tedy 7 km/h. Díky ohebným kloubům a silnému motoru může robotický pes Unitree skákat a dělat přemety. Váží asi 12 kilogramů a baterie mu vydrží dvě hodiny.

Spot is poradí i s překážkami. Foto: Boston Dynamics

O svého robota se snaží také íránský konstruktér Amin Akhshi s konceptem SN-3 Nova, který by mohl představovat konkurenci pro Spota. Stroj poháněný 48V lithium-iontovou baterií je vybaven 3D laserovým skenerem a HDR kamerou pro pokročilé vidění, která umožňuje našlapovat za zhoršených světelných podmínek. Je zkonstruován tak, aby doprovázel techniky údržby při kontrolách a opravách v místech, kam je pro člověka příliš nebezpečno.

Hráčů na trhu s autonomními a poloautonomními roboty bude postupem přibývat. Kdo nakonec tento sektor ovládne se ještě uvidí. Nicméně o výrobky Boston Dynamics již projevila zájem americká armáda, která se prostřednictvím její agentury pro pokročilé vojenské technologie DARPA podílí na financování jak Atlasu tak i Spota. DARPA rovněž financuje vědce z Českého vysokého učení technického. Nedávno jim na výzkum v oblasti robotizace přidělila grant ve výši 1,5 milionů dolarů.

René Pajurek

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář