S.A.W.E.R. běží v Dubaji naplno

Datum 08.10.2021

Foto: ČVUT

Tým Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT uvedl do trvalého provozu systém S.A.W.E.R. instalovaný v českém národním pavilonu na výstavišti EXPO 2020, které s ročním zpožděním otevřelo minulý týden své brány široké veřejnosti. Proces jeho technické integrace a spuštění se podařilo dokončit měsíc před otevřením bran světové výstavy pro veřejnost. 

Technologie S.A.W.E.R. je nepostradatelnou součástí české expozice, jejímž ústředním tématem je získávání vody ze vzduchu a její využití pro kultivaci suché pouště. Vědci z ČVUT UCEEB propojili celý systém s technickými zařízeními pavilonu.

Schéma zařízení “Polní láhev”, které získává vodu ze vzduchu: zdroj ČVUT

Systém již produkuje vodu pro podpovrchovou zálivku zahrady a první výsledky z provozu ukazují, že v letním období může dodávat více než 800 litrů vody denně. Kromě toho bude po potřebu kuchyně předehřívat vodu odpadním teplem.

Kromě technologie S.A.W.E.R. a MAGDA máme patentovaný další prototyp zařízení s názvem “Polní láhev”, které získává vodu z pouštního vzduchu a je přenositelné na těle uživatele. Polní láhev vyrobí až 2,5 litru vody denně (záleží na klimatických podmínkách). Nyní pracujeme na dalším vývoji tohoto zařízení. 

Tým autorů ČVUT

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář