Nejčernější materiál zachytí 99,995 % dopadajícího světla

Datum 20.10.2021

Foto: Massachusetts Institute of Technology

Inženýrům z MIT se podařilo vyvinout materiál, který je desetkrát černější než cokoli, co bylo dosud popsáno. Materiál je vyroben ze svisle uspořádaných uhlíkových nanotrubiček (CNT) – mikroskopických uhlíkových vláken, která připomínají les malých stromků v mlhovém oparu na povrchu hliníkové fólie leptané chlorem. Fólie zachytí nejméně 99,995 % veškerého dopadajícího světla, což z ní činí nejčernější materiál v historii.

Vědci měřili množství světla odraženého od materiálu ze všech možných úhlů. Výsledky ukázaly, že materiál pohltil nejméně 99,995 % dopadajícího světla z každého úhlu. Jinými slovy, odrážel desetkrát méně světla než všechny ostatní superčerné materiály včetně materiálu nazvaného Vantablack. Pokud by materiál obsahoval hrboly, rýhy nebo jakékoliv nerovnosti, bez ohledu na to, z jakého úhlu by byly pozorován, byly by tyto nerovnosti neviditelné, zastřené v černé prázdnotě.

Vědci se domnívají, že tento “les” uhlíkových nanotrubiček dokáže zachytit a přeměnit většinu dopadajícího světla na teplo a jen velmi málo jej odrážet zpět.

O tento materiál je již nyní v letecké komunitě zájem. Astrofyzik a nositel Nobelovy ceny John Mather, který se na výzkumu nepodílel, zkoumá možnost použití Wardleova materiálu jako základ pro hvězdné stínítko, které by dokázalo ochránit vesmírný teleskop před rozptýleným světlem.

Richard Pappen

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář