Ohnivá koule o průměru osm kilometrů! Před 60 lety byl svržen Car

Datum 30.10.2021

Foto: Jim Adams, Freepik

Tentokrát se ale nejednalo o zavraždění Mikuláše II. a jeho rodiny. To stihli bolševici o bezmála půl století dříve. V tomto případě mělo jít o jakousi demonstraci síly sovětského jaderného výzkumu. Svržení té nejničivější jaderné bomby v historii lidstva, která dokázala vytvořit tu nejhrozivější ohnivou kouli, kterou kdo kdy viděl. Její průměr dosahoval osm kilometrů. Bomby, která se vyvíjela pod označením Ivan a kterou Západ přejmenoval na bombu Car, jehož název poté přijali i Sověti.

Na místo určené exploze byla bomba dopravena letadlem Tupolev Tu-95  z poloostrova Kola (viz mapa níže). Shozena byla z výšky 10,5 kilometru, ale měla padák, který zpomalil její sestup a posádka letadla tak mohla uletět dostatečně daleko od epicentra výbuchu. Ten byl ve výšce čtyři kilometry nad povrchem. Ohnivá koule o teplotě několika milionů stupňů Celsia zasáhla zemský povrch, kde způsobila kráter a zemětřesení o síle přes pět stupňů Richterovy škály.

Letadlo, pilotované Andrejem Durnovcevem, odstartovalo z poloostrova Kola dne 30. října 1961. Připojil se k němu také pozorovací letoun. Přibližně v 11:32 moskevského času byla bomba Car svržena nad zkušebním polygonem v zátoce Mityushikha na opuštěném ostrově Nová země. Foto: Google Maps

Bomba byla díky síle 50 megatun TNT tak účinná a na výrobu tak drahá, že Sověti ji ani neplánovali zařadit do svého jaderného arzenálu. Měla spíše sloužit jako propaganda a ukázaní sovětských “tesáků” Severoatlantické alianci. Bomba byla postavena sovětskými fyziky pod vedením Andreje Sacharova, který se po úspěšném testu Car bomby začal více angažovat v úsilí o omezení jaderných zkoušek na podzemní. Takový zákaz podepsaly v roce 1963 Spojené státy, Velká Británie a SSSR a později se k této smlouvě připojila řada dalších zemí.

René Pajurek

Napsat komentář