Hyundai plánuje vývoj čipů, aby snížil svou závislost na externích dodavatelích

Datum 04.11.2021

Hyundai Motor je první tradiční automobilkou, která oznámila plány na vývoj vlastních čipů s cílem snížit závislost na externích dodavatelích, jak uvedl ředitel společnosti José Munoz.

Vzhledem k tomu, že prodej automobilů během pandemie klesl, výrobci automobilů pozastavili své objednávky čipů právě v době, kdy výrobci elektroniky začali zvyšovat výrobu, kde poptávka po čipech výrazně stoupla. Když pak lidé začali opět kupovat automobily, setkali se výrobci automobilů s celosvětovým nedostatkem polovodičů, který vedl k tomu, že většina výrobců – kromě společností Tesla a Toyota – zastavila výrobní linky, což způsobilo pokles prodeje automobilů. Vzhledem k tomu, že většina OEM výrobců také přišla s agresivními plány na přechod na elektrický pohon, potřeba čipů nikdy nebyla větší, než nyní. Kromě společnosti Hyundai oznámily plány na výrobu vlastních čipů i společnosti Tesla a General Motors, které se chtějí rovněž zbavit externích dodavatelů, na které se spolehnout nemůžou.

Ačkoli prodeje automobilů Hyundai v uplynulém čtvrtletí příliš neutrpěly, Munoz podle agentury Reuters uvedl, že “nejtěžšími měsíci” byly srpen a září. Jihokorejská automobilka musela letos dočasně uzavřít některé továrny, ale Munoz uvedl, že to nejhorší, v podobě nedostatku čipů, má společnost už za sebou, přičemž se odvolal na masivní investice společnosti Intel do rozšíření kapacit.

Munoz nicméně novinářům řekl, že Hyundai se nechce znovu ocitnout bez dodávek a musí být v této oblasti více soběstačný. Připustil, že vývoj vlastních čipů si vyžádá spoustu času a investic, ale že je to “něco, na čem pracujeme”, nejspíše ve spolupráci s Hyundai Mobis, pobočkou společnosti vyrábějící náhradní díly.

“Schopnost zajistit si dodávky může být charakteristickým rysem úspěšných výrobců OEM, kteří přežijí otřesy a konsolidaci odvětví,” uvedl pro TechCrunch Bob Leigh, senior market development director komerčních trhů ve společnosti Real-Time Innovations, která se zabývá tvorbou softwarových rámů. “Je pravděpodobnější, že výrobci OEM získají a/nebo naváží partnerství s firmami, které dokážou zajistit dodávky. Tento nedostatek však přiměje průmysl k přijetí nových čipových technologií, jejichž výroba je ekonomičtější. Výrobci čipů nechtějí vyrábět starší čipy, které výrobci automobilů chtějí.”

Radim Ptáček
zdroj: Reuters

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář