Anketa ukončena. Musk prý prodá 10% svých akcií Tesly, aby zaplatil daně. Biden ho ani tak nemá v oblibě

Datum 07.11.2021

foto: Tesla

Nejbohatší člověk na světě Elon Musk, kterého na Twitteru sleduje 62,6 milionu uživatelů, rozjel na svém účtu anketu, v níž se ptá, zda by měl prodat 10 % svých akcií. Rozhodnul se tak poté, co mu bylo vytýkáno, že jako miliardář neplatí žádné daně, jelikož si za šéfování v Tesle ani ve SpaceX nevyplácí žádnou mzdu. Tento plán na prodej části jeho akcií by mohl panu Muskovi vystavit obrovský daňový účet: minimálně 20 % z kapitálových zisků, ačkoli Musk nedávno uvedl, že uplatnění opcí, jejichž platnost brzy vyprší, by bylo zdaněno mnohem vyšší 54% sazbou.

Ať už by byla suma jakákoli, prodej akcií Tesly by americké vládě přinesl miliardové daňové příjmy. Hodnota společnosti Tesla se pohybuje kolem 1,2 biliony dolarů a Muskův podíl ve výši 20,7% představuje hodnotu zhruba 250 miliard dolarů.

Elon Musk neplatí už skoro žádné daně také z nemovitostí, které jsou ve Spojených státech podstatně vyšší než u nás. Sazba této daně se tam pohybuje od 0,5 % (Havajské ostrovy), až ke 4 % (město Atlantic City ve státě New Jersey). Musk vlastnil několik luxusních domů, většinou v Kalifornii – tam je daň zhruba 0,7 %. Tyto domy však postupně prodal a teď žije v malém domku za 50 tisíc dolarů v Boca Chica v Texasu sousedící se startovací rampou SpaceX. Dalo by se tak říct, že ani Texas moc z jeho daní neuvidí. To ale není pravda. Elon Musk si velmi dobře rozumí s republikánským guvernérem Texasu Gregem Abbottem a podporuje jeho sociální program.

V neděli 7. listopadu večer, kdy se anketa uzavřela, hlasovalo pro prodej jedné desetiny Muskových akcií Tesly skoro 58 % účastníků ankety – z více než 3,5 milionu respondentů.

Výsledek hlasování na Twitteru @elonmusk

Hlasování, které právě teď skončilo, může vést k tomu, že se CEO Tesly zbaví akcií automobilové společnosti za 25 miliard dolarů (asi půl biliónu korun), což je právě těch 10 % z jeho podílu. Slíbil, že se bude řídit výsledkem ankety, která je reakcí na “miliardářskou daň” navrhovanou americkými demokraty, ačkoli ti jej zrovna v lásce evidentně nemají.

Bílý dům, který pořádal summit o budoucnosti elektromobilů, z této své akce vyloučil právě tuto nejúspěšnější automobilovou společnost v zemi. Šéf společnosti Tesla, Elon Musk na Twitteru uvedl, že jeho společnost se v posledních třech letech podílela na prodeji elektromobilů v USA přibližně 74 %, nebyla na tuto akci pozvána.

Ukázalo se totiž, že hlavním důvodem je jedna jediná věc, kterou prezident Biden oceňuje více než rychlost, technologii, styl a inovace: a to jsou odbory. Tesla je známá svým odporem k odborům – narozdíl od detroitské Velké trojky, kterou tradičně představuje General Motors, Ford a Chrysler (nyní jako součást Fiat Chrysler), která je už historicky odbory zcela prošpikovná. Na otázku zda skutečným důvodem vyloučení Tesly z tohoto summitu je právě její postoj k odborům, odpověděla tisková mluvčí Bílého domu Jenn Psakiová: “Nechám vás, abyste si závěr udělali sami.”

Tak či tak, pokud Elon Musk část ze svých akcií skutečně prodá, pomůže tak svými daněmi Bidenově administrativě uskutečňovat její velkolepé plány v sociální a ekologické oblasti, byť pravděpodobně s Teslou ve svých plánech nový demokratický establishment počítat asi ani nechce.

René Pajurek
zdroj: Business Insider, CNN, Twitter

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář