Popularizátor 3D tisku Josef Průša otevře dveře dílny PrusaLab nadějným startupům, zaměří se mj. na udržitelnost

Datum 14.11.2021

Foto: Prusa Lab

Světově úspěšný podnikatel v oblasti trojrozměrného tisku Josef Průša opět rozjíždí akcelerační program pro mladé firmy zaměřující se na vývoj inovativních produktů. Po dobu šesti měsíců jim poskytne neomezený přístup do zázemí hi-tech dílny v pražských Holešovicích, technologické poradenství i finanční podporu v hodnotě až statisíců korun dle potřeb projektu.

Jedinečnou předností programu je jeho zaměření na hardwarový vývoj. Nápad jsme schopni posunout z nákresu až do fáze funkčního prototypu, který otevírá projektům cestu k dalším investicím, nebo rovnou k výrobě. Kromě obecné výzvy letos navíc otevíráme speciální kategorii pro projekty, které se věnují tématu udržitelnosti,” představuje akcelerátor Josef Průša, pro jehož firmu Prusa Research v současnosti pracuje přes 600 lidí a dodává 3D tiskárny do více než 160 zemí světa. Společnost se také dlouhodobě věnuje filantropii v oblasti školství a zdravotnictví, kam bezplatně dodává 3D tiskárny i tištěné pomůcky. 

Program je otevřen produktovým projektům s komerčním záměrem, které jsou již ve fázi ostrého vývoje, ale i těm ve fázi pouhého nápadu. Z výběrového kola, které je nyní otevřeno do 12. prosince pak bude vybráno několik projektů, se kterými se Josef Průša podělí o prostory, stroje, technologické experty i strategické kontakty.

Vedle financí na zhotovení prototypu se projekty mohou po úspěšném absolvování akcelerátoru ucházet o další investice,” přibližuje situaci spolumajitel Prusa Research Ondřej Průša.

Foto: Prusa Lab

Akcelerátor je postaven na intenzivní spolupráci a výherní týmy se po dobu půl roku de facto stanou našimi kolegy, se kterými se budeme denně potkávat přímo v dílně,” doplňuje fungování programu Ondřej Kašpárek, který má chod Prusalabu na starost.

Začátkem roku již proběhl pilotní ročník akcelerátoru, do kterého se příhlásilo 92 týmů. Vítěznými projekty se staly Vanilla Robotics Tomáše Krivdy a Jana Sedláčka, vyvíjející autonomní donáškové roboty, a ultralehká cyklistická sedla vyrobená s využitím 3D tisku pod značkou Posedla od Martina Řípy a Jiřího Dužára. Současně s nimi pak byl formou uměleckého grantu podpořen i projekt elektromagnetického zrcadla od výtvarníka Kryštofa Brůhy. 

Autonomní přepravní roboti od Vanilla Robotics by se díky účasti v akcelerátoru mohly na pražských ulicích objevit již v příštím roce.

Foto: Prusa Lab

Technologické zázemí Prusalabu nám umožnilo testovat různé varianty našich robotů daleko rychleji a levněji než předtím. Původně víkendový koníček se tak přetavil v ambiciózní projekt, se kterým můžeme hravě konkurovat světovým špičkám v oblasti autonomních vozidel.“ pochvaluje si účast v akcelerátoru vývojář Jan Sedláček. 

Úspěch slaví i Martin Řípa a Jiří Dužár ze startupu Posedla. Jejich lokálně vyráběná cyklistická sedla na míru získala od Josefa Průši další investici v hodnotě 15 milionů korun.

Foto: Prusa Lab

Průmyslový 3D tisk hraje ve vývoji a následně produkci klíčovou roli. Spojení s Prusalabem nám tak otevřelo cestu nejen k získání dlouhodobých partnerů, ale i unikátního know-how,“ komentuje Jiří Dužár.

Firma v současnosti připravuje první modely, které budou na český trh uvedeny na jaře 2022.

O Prusalabu: PrusaLab je prototypová dílna fungující v pražských Holešovicích pod křídly Josefa Průši a firmy Prusa Research od roku 2018. Díky množství a rozmanitosti vybavení se řadí mezi největší technologické dílny v České republice. Soustředí se na 3D tisk, prototypování, vývoj a podporu inovativních projektů. 

Martin Bach

Dny teplárenství 700 x 200 px

Napsat komentář