Antibakteriální LED žárovky LEDVANCE

Datum 15.11.2021

Foto: Ledvance

Příchod komerčních LED světelných zdrojů lze považovat za největší revoluci v osvětlování od zkonstruování první funkční žárovky v roce 1879. Extrémní životnost, odolnost, nízká spotřeba, všestrannost a již i zcela přijatelná cena jsou charakteristické znaky, o kterých dnes jen stěží někdo zapochybuje. Současné technologie ale umožňují, aby LED žárovky plnily i jinou něž osvětlovací funkci. S jednou takovou přichází společnost LEDVANCE v podobě řady LED Antibacterial. Jak název napovídá, tato nová řada světelných zdrojů disponuje speciální funkcí, která ochraňuje proti vzdušným bakteriím, virům a plísním a neutralizuje pachy.

Foto: Ledvance

Na difuzor žárovky je ve výrobě aplikovaný neviditelný nano povlak, který vykazuje fotokatalytický efekt. Nano povlak je aktivován viditelným světlem generovaným LED zdrojem. Funguje tedy pouze tehdy pokud žárovka svítí. Povlak je velmi tenký, nemá proto žádný vliv na výsledný jas nebo barvu světla. LED zdroj světla i po aplikaci nano povlaku zůstává ve viditelném spektru a neemituje žádnou ultrafialovou energii, je tedy neškodný jak pro lidi, tak pro zvířata a není škodlivý pro životní prostředí. Zjednodušeně řečeno zachovává si všechny světelné a technické parametry běžných LED žárovek, a přitom účinně bojuje s řadou vzdušných bakterií, virů a rozkládá a neutralizuje pachy.

Foto: Ledvance

Čím více zdrojů v místnosti je aktivovaných, tím lepších výsledků a účinnosti LED antibakteriálních světelných zdrojů LEDVANCE je dosaženo. Systém se spoléhá na přirozenou cirkulaci vzduchu, která přináší bakterie, viry a pachy do kontaktu s povlakem žárovky, kde jsou rozloženy a neutralizovány. Během této reakce se nespotřebovává žádný materiál ani energie. Povlak je trvalý a nabízí proto dlouhodobou ochranu, přibližující se životnosti zdroje samotného. Pro spolehlivou funkčnost je nutné, aby zdroje byly osazeny do otevřených svítidel, čímž je zajištěn přirozený kontakt okolního vzduchu s povrchem žárovky.

Na základě testování detekčním centrem Mikrobiologického institutu bylo prokázáno, že nano povlak antimikrobiálních LED zdrojů LEDVANCE úspěšně rozkládá vzduchem běžně přenášené bakterie včetně Escherichia coli (E. coli), zlatého stafylokoka (Staphylococcus aureus), multirezistentního zlatého stafylokoka (Methichillin-rezistentní Staphylococcus aureus), potraviny kontaminujícího Kropidláka černého (černá plíseň, neboli Spora Aspergillus niger), virus H1N1 (chřipka A, způsobující většinu sezónních chřipek u nás) a rozkládá a neutralizuje pachy.

Foto: Ledvance

Antimikrobiální LED žárovky se hodí do otevřených svítidel v domácnostech, restauracích, ubytovacích a rekreačních zařízeních a všude tam, kde je zvýšený pohyb lidí. Lze je vybírat stejně jako běžné LED žárovky ze širokého produktového portfolia podle požadavků světelných parametrů, a to se třemi teplotami chromatičnosti (2700, 4000 a 6500 K), se závity E27 nebo E14 a ekvivalenty odpovídající 40–100W klasickým žárovkám, tedy s příkonem 5,5–13 W a světelným tokem 470–1521 lumenů. Všechny antimikrobiální LED zdroje LEDVANCE nabízí široký úhel poloviční svítivosti 200–220° a dosahují střední dobu života 25 000 hodin. Nejlevnější se závitem E27 lze sehnat již od 69 Kč bez dph.

Více informací naleznete na antibacterial.ledvance.cz.

Výstava Volty 700 x 200 px

Napsat komentář